Hirdetés

Az erdélyi nagyvárosok az éttermek és a kávézók színvonalának tekintetében az utóbbi tíz évben beérték a belső-magyarországiakat. Jó példa erre a Nagyszeben szívében idén megnyílt francia stílusú Kulpa, ahol nem könnyű választani a nagy gonddal megtervezett, látványra is rabul ejtő sütemények közül. Gyümölcs-, mascarpone- és csokoládéalapú tortákat kínálnak, de rendelésre komplex „új hullámosakat” is sütnek, illetve készítenek csokoládébonbont és trüffelt is, minőségi alapanyagokból. Két süteményt kóstoltam: a Fingerst, amely csokoládé- és karamellmousse-t takart keserűcsokoládé-burokban, roppanós mogyorós talapzaton, valamint a Diamant Rouge (vörös gyémánt) fantázianévre hallgatót, ami kakaóskeksz-alapon málnaredukció-maggal turbózott tejcsokoládémousse-t jelent vékony, roppanós, vörösre festett csokoládéburokban. Mindkettő kiváló volt, utóbbi esetében a keksz ugyan nehezen adta meg magát a villának, de így is csúcskategóriásnak számít. Háromféle bonbont kóstoltam, egy ganache-töltelékest, egy meggyes keserűcsokoládésat és egy málnazseléset. A töltelékben vissza lehetne fogni egy cseppet a zselatint, de a drazsék jelen formájukban is meggyőzőek. A kiszolgálás kedves, udvarias, a tulajdonos, aki vélhetően főcukrász is egyben, a pult mögött áll, és mindig örömmel válaszol az érdeklődők kérdéseire. A Kulpa adja azt a bizonyos katarzisélményt, Budapesten is az élvonalhoz tartozna.

Korábban írtuk