Fotó: MKE / Nyíri Julianna

Régi Műcsarnoknak épült, ám 1945 óta a Magyar Képzőművészeti Egyetem – a Bábszínházzal közösen – használja azt az Andrássy úti palotát, amelyet a cseh építész, Adolf Lang a veronai Palazzo Bevilacqua mintájára épített. A tervező a reprezentatív külső mellett különös gondot fordított a palota belső díszítésére is. Róth Zsigmond historizáló üvegablakai és Jungfer Gyula öntöttvas kapuzata mellett a legnagyobb szenzáció Lotz Károly allegorikus falképegyüttese, melyek az emeletre vezető lépcsősor lunettáit, illetve és az emeleti folyosó nyolcszögű képtereit díszítik ma is.

Ám a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemcsak pazar palotája, de a benne folyó képzési színvonalnak köszönhetően is különleges helyet foglal el a hazai felsőoktatásban. Talán erre nem is kell más bizonyíték, mint az, hogy a magyar képzőművészet szereplőinek mintegy nyolcvan százaléka az egyetem falai között tanult az elmúlt bő 150 évben. Így talán érthető, hogy az egyetem egyes szakjaira a túljelentkezés minden évben átlagosan nyolc-tízszeres.

Az idei nyílt nap december 6-án délelőtt 10.00 órakor kezdődik, az érdeklődők dr. habil. Erős István rektor köszöntője után testközelből nézhetik meg, hogyan és miként folyik a művészeti képzés az egyetemen. De lehet majd kérdezni a Hallgatói Önkormányzat képviselőitől is, akik bemutatják a diákoknak, miért érdemes a Képzőre jönni, milyen közösségi élet és programok várják a leendő egyetemistákat. Mindezt a tanszékek – Szobrász Tanszék, Festő Tanszék, Grafika Tanszék, Vizuális Művészet Tanszék, Látványtervező Tanszék, Intermédia Tanszék, Restaurátor Tanszék, Képzőművészet-elmélet Tanszék, Tanárképző Tanszék – tematikus bemutatkozása követi, ahol a képzőművész oktatók színes, érdekes szövegeken és vizuális anyagokon keresztül ismertetik meg az érdeklődőkkel a különböző képzések sajátosságait. A nyílt nap résztvevőinek műterembejárásra is lesz lehetőségük, melynek során megismerhetik a műtermi élet sajátosságait, a műhelyekben folyó munkát, valamint személyes tanácsokat is kaphatnak a hallgatóktól.

A nyílt nap alatt a Képző kiállítóterei, a büfé és a hallgatói közösségi tér is meglepetésekkel várja a látogatókat.

Hirdetés
Korábban írtuk