Sokan talán már eldöntették, de vannak, akik még hezitálnak, melyik egyetemi szakra adják be jelentkezésüket. Az idő egyre fogy, ideje dönteni, hiszen a felvételi eljárás a hajrájához érkezett. A döntésig már kevesebb mint egy hónapjuk maradt azoknak, akik a szeptemberben induló képzésekre szeretnének jelentkezni, hiszen a határidő február 15-én lejár. 

Hirdetés

Az utolsó pillanatban a Színház- és Filmművészeti Egyetem a jól ismert és népszerű képzései mellett négy új szakkal, valamint két specializációval jelentkezett be, és várja leendő hallgatóit. Az akciórendező MA, a forgatókönyvíró MA, a filmművészeti tanár MA és színházművészeti tanár MA képzések olyan egyedülálló szakok, amelyek teljesen új színt jelentenek a magyar felsőoktatás palettáján. Szintén újdonság, hogy a drámainstruktor szakon a művészeti szervező specializációt, a televíziós műsorkészítő szakon pedig az online tartalomkészítő specializációt a 2024/25-ös tanévtől választhatják először a hallgatók. 

Az akciórendező (second unit director) munkássága mára kiemelt fontosságúvá vált a filmgyártásban, napjainkban már önálló szakmának is tekinthető. A képzésben résztvevők megismerhetik többek között a színész-, a kaszkadőr- és a statisztéria-vezetés gyakorlatát, elméleti- és technikai hátterét. A forgatókönyvíró MA képzése kis létszámú csoportokra épül, és az évek során a hallgatóknak lehetőségük lesz kipróbálni magukat a rövidfilmek és televíziós sorozatok világában is. 

A Színház- és Filmművészeti Egyetem történetében szeptemberben először indul tanárképzés, ahová filmoperatőr, filmrendező, vagy dokumentumfilm-rendező művész MA diplomával rendelkezők jelentkezhetnek. 

Korábban írtuk

Az egyetem tavaly novemberben indította el történetének legnagyobb technikai fejlesztését. Ennek keretében olyan korszerű virtuálisstúdió-technológiát alakít ki, amely nemcsak Európában egyedülálló, de az egész világon ritkaságnak számít a felsőoktatásban. A technológia lényege, hogy a forgatás során a háttérben megjelenő táj, vagy tér szerves kapcsolatot alkot a stúdió valós díszletelemeivel. A programok segítségével bármilyen helyszín megalkotható, így az operatőrképzés mellett a látványtervezők számára is óriási lehetőséget biztosít új terek létrehozására, illetve a rendezők számára is egy újfajta kihívást jelent, hogy ebben a világban alkossanak. A virtuális-stúdió használatára felnőttképzések is épülnek, így a technológia alkalmazását már korábban diplomát szerzett filmes szakemberek is elsajátíthatják.

Az új szakok, valamint az egyetem már ismert képzéseinek részletei már láthatóak a felvi.hu rendszerében, kivéve az akciórendező mesterképzést, amelynek oldala várhatóan 2024. január 29-én nyílik meg a jelentkezők előtt.