Hirdetés

Rétvári Bence azt mondta, hogy a legfontosabb kérdés a pedagógusok béremelése. Közölte: a költségvetés idén és jövőre is 10-10 százalékos béremelést előlegez meg, de nem ez a kormány terve, hanem 75 százalékos fizetésemelés 2025-ig.

„Erre a béremelésre akkor kerül sor, hogyha Brüsszel mondvacsinált okokkal nem tartja vissza a Magyarországnak jogszabályok szerint járó forrásokat” – hangoztatta az államtitkár. Hozzáfűzte: ekkor a legnagyobb pedagógus-béremelésre kerülhet sor, és 2025-re a magyar pedagógusok átlagbére 800 ezer forint környékén lehet.

Azt mondta, hogy az új pedagóguséletpálya-törvény elfogadásával a pedagógusok saját életpályát kaptak. Kiemelte: a jogszabály megteremti a nagyarányú fizetésemelésnek az alapjait, a szabadságok mértéke 46-ról 50 napra nő, a maximális heti tanóraterheltség pedig az eddigi 22-26-ról fix 24 órára változik.

Az államtitkár kitért arra: „régi és sokat hangoztatott igény volt, hogy minél kevesebb legyen az adminisztrációs teher, és minél több energia fordítódhasson a gyerekekre, a diákokra”. Éppen ezért az új pedagóguséletpálya-törvény számtalan adminisztratív terhet, önértékelést és minősítést eltöröl, így ezek helyett is a gyerekekkel lehet foglalkozni – jelentette ki Rétvári Bence.

Korábban írtuk

Úgy folytatta: „Sokszor beszéltünk már arról, hogy minél több legyen a fiatal tanár, és minél kevesebb fiatal hagyja el a pedagóguspályát. Ezért fontos, hogy az új, teljesítményarányos bérezési rendszer nem az életkorból indul ki alapvetően, hanem a teljesítményből.”

Ez a fajta új bérrendszer a legnagyobb emelkedést a fiataloknak, a pályakezdőknek, a pár éve a pályán lévőknek tudja hozni – mondta az államtitkár. Úgy vélekedett, hogy nekik még vonzóbb lehet a pedagóguspálya, így még több fiatal folytathatja pedagógusi hivatását az egyetem elvégzése után.

Az új bérrendszer a gyerekekből indul ki – fogalmazott Rétvári Bence. Hozzátette: aki a gyerekekre több időt, több energiát fordít, aki a gyerekekkel többet foglalkozik, az jobban is keres. A gyerekek és az ország érdeke is az, hogy azokat a tanárokat, akik intenzívebben foglalkoznak a gyerekekkel, anyagilag is elismerjék; az új pedagóguséletpálya-törvény ezt vezeti be az új teljesítménybérezési rendszerrel – hangoztatta az államtitkár.

Az Országgyűlés kedden 134 igen, 60 nem szavazattal hagyta jóvá a jogszabályt a kormány kezdeményezésére. A törvény alapján a pedagógusok a közalkalmazotti jogviszonyból 2024. január 1-jével átkerülnek a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyba, változik az óraszámuk és létrejön a teljesítményalapú bérezési rendszerük.