Márki-Zay Péter, a Demokratikus Koalíció, a Jobbik, a Momentum, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd közös listavezetője az M1 aktuális csatorna reggeli adásában, illetve a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában nyilatkozva hangsúlyozta: bár azt állítják „a háborús uszítók”, hogy az ellenzék küldene katonákat vagy fegyvert Ukrajnába, ezzel szemben szerinte „Orbán Viktor küld fegyvereket Ukrajnába, most is van fegyverszállítás Magyarországon keresztül, magyar gépek részt vesznek ebben”, továbbá, „Orbán Viktor ígérte azt Boris Johnson angol miniszterelnöknek, hogy katonai segítséget ad Ukrajnának”.

Hirdetés

Márki-Zay Péter szerint nem lehet Orbán Viktorra bízni a békét, aki „12 éve csak a háborúról beszél”, és 44 ezer magyar ember élete bánta, hogy nem tudta kezelni a koronavírus-járványt.

A hatpárti miniszterelnök-jelölt szerda reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában kiemelte: „bennünket csak a NATO és az EU véd meg”, nemcsak egy háborús veszélytől, hanem még gazdaságilag is, ezért kell hűséges tagoknak lenni.

Úgy fogalmazott: rendszerváltás kell április 3-án, tisztességes emberek kellenek, elszámoltatás és csatlakozni az európai ügyészséghez, és akkor Magyarország meg fogja kapni azokat az uniós pénzeket, „amelyeket most megtagadtak tőlünk”.

Korábban írtuk

Márki-Zay Péter, a Demokratikus Koalíció, a Jobbik, a Momentum, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd közös listavezetője korábban úgy nyilatkozott, hogy Magyarországnak a NATO közös döntéseit kell végrehajtania. „Tehát, hogyha a NATO úgy dönt, hogy akár fegyverekkel is támogatja Ukrajnát, akkor természetesen ezt mi is támogatni fogjuk” – mondta Márki-Zay Péter.

Mint ismeretes, a Jobbik alelnöke, Potocskáné Kőrösi Anita elismerte: a baloldal magyar katonákat küldene Ukrajnába. Kijelentéséről hangfelvétel is készült.

A közmédia szerdától három héten keresztül a szavazólapon való megjelenés sorrendjében, szerdánként és csütörtökönként lehetőséget biztosít az országos pártoknak, pártszövetségeknek arra, hogy élő adásban, öt percben mutassák be választási programjuk fő gondolatait.