Fotó: MTI, archív, szerk.
Hirdetés

A tanácskozáson Jankó István és Szabó László Fidesz-KDNP-s képviselők azon – László Imre (DK) polgármester egy hónappal ezelőtti, vitát kavart kijelentésével összefüggő – javaslatát tárgyalták volna, amely az önkényuralmi rendszerek áldozatainak védelméről szóló nyilatkozat elfogadását célozta.

Barabás Richárd kérdésekre válaszolva azt mondta: a Fidesz botránypolitizálással, kiforgatással és inszinuálással becsületesen dolgozó politikusokat próbál lejáratni, miközben képtelen arra, hogy beismerje azokat az elnyomó intézkedéseket, amelyekkel „nap mint nap szembesülnünk kell”. Erre példaként hozta fel az Index hírportál „tönkretételét” vagy az önkormányzatokat érintő elvonásokat.

A Fidesz szeretett volna bemocskolni egy becsületes embert, akinek egy nyelvbotlása volt – értékelt.

Varga Gergő, az újbudai DK frakcióvezetője arról beszélt, hogy a kerületi Fidesz-KDNP a botránypolitizálást választotta az újbudaiak képviselete helyett, és a hétfői „politikai cirkusz” is csak arról szólt, hogy elfedjék a valóságot. Újbudától mintegy 1,2 milliárd forintot vett el a kormány, és ez azt is jelenti, hogy a kerületiekkel fizettetik ki a Fidesz propagandáját, amelyet nemzeti konzultációnak neveznek – mondta.

Korábban írtuk

Az ügy előzménye, mint ahogy az a hétfői rendkívüli ülésre benyújtott javaslatban is olvasható, hogy László Imre (DK) polgármester a június 25-i képviselő-testületi ülésén, amikor arról tárgyaltak, hogy a Nobel-békedíjas Nelson Mandeláról, Dél-Afrika első színesbőrű elnökéről nevezzenek el egy közterületet, arról beszélt: „’36-ban vagy ’37-ben a Time magazin Hitlert az év emberének választotta. Megérdemelte? Meg. Mert az a munkája, amit addig kifejtett, az gyakorlatilag Németország felemelkedését hozta, méghozzá látványosan, a világgazdasági válság után. Aztán ami utána történt, az már nem igazán fér ebbe a képbe bele.”

A hétfői, rendkívüli ülésen elfogadni javasolt nyilatkozatban az állt volna, hogy Újbuda képviselő-testülete „elítéli és elhatárolódik minden olyan közléstől, amely alkalmas az önkényuralmi rendszerek áldozatai emberi méltóságának vagy kegyeleti jogának megsértésére, továbbá amely az önkényuralmi rendszerek által elkövetett népirtás vagy más, emberiesség elleni cselekmények tényét tagadja, kétségbe vonja, jelentéktelen színben tünteti fel, vagy azokat igazolni törekszik.”

Az önkormányzat Fidesz-KDNP-s képviselői hétfőn közleményt juttattak el az MTI-hez, amelyben azt írták: „megfutamodott a baloldal, ismét bebizonyították, hogy nem tudnak élni a kerületi emberek megelőlegezett bizalmával, csak a saját politikai érdekeiket nézik, nem törődnek sem az alapvető emberi jogokkal, sem az újbudaiak képviseletével.”

A távolmaradás nem mentesít senkit a felelősség alól! Aki némán, tétlenül nézi a náci diktátor méltatását, mely alapjaiban sérti meg a holokauszt áldozatainak emberi méltóságát, kegyeleti jogait, szintén az emberi jogok ellen szavaz és nem méltó a politikai pályára – olvasható a kommünikében, amely szerint László Imre szégyent hozott Újbudára, a felelősséget a tetteiért továbbra sem vállalja, és nem méltó arra, hogy a XI. kerület vezetője legyen.

Novák Előd önkormányzati képviselő, a Mi Hazánk alelnöke szintén közleményt juttatott el az MTI-hez, és ebben azt írta: a balliberális képviselők obstrukciója miatt nem szavazhatott hétfőn a kompromisszumos Horthy park elnevezésről László Imre. „Az újbudai polgármester az előző ülésen Hitlert méltatta, a többi balliberális képviselő pedig a fehérellenes rasszista Mandelát”. Nem tudtak megegyezni, és leszavazták a parkelnevezési javaslatot, így egyelőre névtelen maradt a közterület – tette hozzá.