Fotó: MTI/Illyés Tibor (archív)
Hirdetés

Varga Judit a börtönzsúfoltsági kártalanításokkal kapcsolatos törvényjavaslat általános vitájában elmondott expozéjában közölte: a börtönviszonyok miatti kártalanítások azonnali felfüggesztését követően a nemzeti konzultáció eredménye alapján olyan új szabályozást alkotnak, amely megszünteti az eddigi igazságtalan gyakorlatot, és elsődlegesen az áldozatok, a sértettek és hozzátartozóik érdekeit helyezi előtérbe.

Ezáltal az áldozatok jogos követeléseinek kielégítését a jelenleginél hatékonyabb és gyorsabb módon fogják biztosítani – közölte a miniszter, hozzátéve: az új szabályozás megalkotásánál figyelembe veszik az állampolgárok nemzeti konzultáción kialakított véleményét.

A balliberális és a „Soros-hálózathoz” tartozó ügyvédek rátelepedtek az elítéltekre és fogvatartottakra, és iparággá fejlesztették a „börtönbizniszt” – mondta Budai Gyula, a Fidesz vezérszónoka.
Úgy fogalmazott: a „börtönbiznisz” néven futó, közel tízmilliárdos iparág egyértelműen megvalósítja a joggal való visszaélést, megkárosítja a magyar államot, rombolja az igazságszolgáltatásba vetett közbizalmat, és sérti az emberek igazságérzetét.
A politikus elfogadhatatlannak nevezte, hogy olyan gyilkosok, mint az olaszliszkai lincselők, 5-6 millió forintot kapjanak, a battonyai rém pedig 2 millió forintot. Budai Gyula hozzátette: a Burka család 45 millió forinthoz jutott hozzá sikeres kártalanítási perüknek köszönhetően, annak ellenére, hogy elképesztően súlyos, életellenes bűncselekményeket követtek el.
A Fidesz képviselője azt mondta: a „börtönbiznisz” legnagyobb nyertese – 419 ügyben – több mint félmilliárd forinttal Magyar György ügyvéd, aki a 2018-as országgyűlési választáson az MSZP-Párbeszéd közös jelöltjeként indult, ellátta Demszky Gábor korábbi főpolgármester jogi képviseletét, jelenleg pedig Karácsony Gergely főpolgármester tanácsadója.
Megemlítette továbbá, hogy Fahidi Gergely, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje 324 ügyben 516 millió forintot keresett, Karsai Dániel ügyvéd, a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) partnereként eljárva pedig 83 ügyben 86 millió forintot.
Összesítése szerint a „börtönbiznisz” keretében a baloldali, liberális és a „Soros-hálózathoz” tartozó ügyvédek közel 12 ezer kártérítési pert indítottak az állam ellen a börtönkörülményekre hivatkozva.
Budai Gyula arról is beszélt, hogy a kifizetett kártérítési összeg közel 70 százaléka ügyvédi letéti számlákon landolt. A mostani előterjesztés nagy hangsúlyt fektet ennek megakadályozására, vagyis arra, hogy a kártalanításként megítélt összeg ténylegesen a fogvatartotthoz jusson – jegyezte meg.
A kormánypárti politikus a kormányzati törvényjavaslatot úgy értékelte, hogy az igyekszik helyrebillenteni a bűncselekmények áldozataira és a fogvatartottakra vonatkozó kompenzációs rendszerek közötti megbomlott egyensúlyt, és kitűnően szolgálja a kártalanítási perek körüli visszaélések számának csökkentését.
A bűnözőknek nem milliós jutalom, hanem büntetés jár – zárta szavait.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi