A budapesti Kossuth téren ért véget a Közép-európai Egyetem (CEU) melletti demonstráció vasárnap este.

A szervezők becslése szerint mintegy tízezres tömeg, valamint civil és oktatási szervezetek képviselői a felsőoktatási törvény tervezett kormányzati módosítása ellen tiltakoztak, és a CEU-val fejezték ki szolidaritásukat. A szónokok arról beszéltek, hogy ez már akkora tömeg, amelyet a kormány nem hagyhat figyelmen kívül, amikor a jövő héten dönt a kérdésben.

Az Oktatási szabadságot csoport szervezésében tartott tüntetés résztvevői a Fővám térről a CEU Nádor utcai épülete elé, majd a Parlamenthez vonultak. Útközben egyebek mellett a „szabad ország, szabad egyetem” mottót skandálták, és a kormány oktatáspolitikája ellen emelték fel hangjukat.

Amikor a tömeg eleje a Magyar Nemzeti Múzeumnál járt, a vége akkor indult el a Fővám térről.

A vonulás idejére a belvárosi útvonalakat a rendőrség lezárta a forgalom elől.

Békés Gáspár, a Független Diákparlament képviselője a CEU épülete előtt arról beszélt: szerinte a tervezett jogszabálymódosítás valójában elszánt támadás az egyik legkiválóbb magyar egyetem ellen.

Mivel az egyetem vezetőit, oktatóit és diákjait kihagyták a folyamatból, nem egyeztettek velük, a tervezett döntést antidemokratikusnak és törvénytelennek tartják – mondta. Hozzátette: a CEU elleni támadás egyben támadás a demokrácia ellen, támadás a tudományos szabadság és a „legmagasabb minőségű oktatás” ellen is.

A Parlament előtt Törley Katalin a Tanítanék Mozgalom nevében arról beszélt, hogy a kormány az oktatás lezüllesztésével az ország és a fiatalok jövőjét semmisíti meg, hol a szükséges emberi és anyagi források visszatartásával, hol a jogi és intézményi környezet ellehetetlenítésével.

A „krízisért” a legfőbb felelősökként Balog Zoltán emberierőforrás-minisztert és Orbán Viktor miniszterelnököt nevezte meg.

Azt mondta: a kormány számára mindennél fontosabbá vált saját hatalma bebetonozása, és ehhez az ország, a fiatalok jövője sem túl nagy ár. Szerinte a kormány ténykedése az oktatás területén vagy törvénytelen vagy káros vagy pedig mindkettő, de a Tanítanék Mozgalom kiáll az ország és a fiatalok jövőjéért.

Ez most a szolidaritás, a tiltakozás és az ellenállás ideje – mondta Törley Katalin, aki mozgalma nevében a szolidaritásáról biztosította a CEU-t.

Gál András, a CEU diákja, a keresztény hallgatói csoport tagja azt mondta: mindenkinek elemi érdeke, hogy „ellenvélemények vegyék körül”. Hangsúlyozta: magyarként és keresztényként is elengedhetetlennek tartja, hogy olyan társadalomban éljen, ahol a tisztelettel történő egyet nem értés a mindennapok része.

A demonstráció végén a résztvevők a szervezők kérésére felemelték világító mobiltelefonjaikat, mint korábban az internetadó elleni tüntetésen.

A délután 5 órakor kezdődött demonstráció este 8 órakor békésen ért véget a Parlament előtt, az Andrássy-szobornál felállított színpadnál.

Korábban írtuk:  A CEU mellett tüntetnek Budapesten

A Közép-európai Egyetem (CEU) melletti tüntetés kezdődött vasárnap délután Budapesten. Az Oktatási szabadságot csoport szervezésében tartott demonstráción a Fővám téren Deák Dániel, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora azt mondta: a jelenlegi helyzet nem elfogadható, mert gyermekeink jövőjét teszi kockára „a politikai önkény”.

Deák Dániel azt hangoztatta: „Vegyük vissza az egyetemet, az egyetem a miénk, az egyetem szabaddá tesz”.

A demonstráció elején a szervezők a CEU-t is érintő felsőoktatási törvénytervezet visszavonását kérték, és arra hívták fel a figyelmet, hogy Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős uniós biztos is „kiállt” a CEU mellett.

A demonstrálók a Budapesti Corvinus Egyetem épülete előtt gyülekeztek a Fővám téren, onnan indultak egy „Oktatási szabadságot, Freedom for education” feliratú molinó mögött a CEU Nádor utcai épülete felé. A menet a Kossuth térre, a Parlament elé érkezik. A tömegben magyar és európai uniós zászlókat, valamint olyan táblákat lehetett látni, mint „A szabad magyar felsőoktatásért”, „Nem akarunk CEU-tanáziát” és „Budapest az otthonunk”.

Az esemény meghívójában a szervező Oktatási szabadságot csoport azt írta: a tüntetés célja, hogy kiálljanak az oktatási autonómia mellett. A tüntetést a kedden benyújtott kormányzati törvénytervezet miatt tartják, amely a szervezők szerint „ellehetetlenítené az ország egyik legjobb egyeteme”, a CEU működését. Úgy fogalmaztak: ez a törvénymódosítás „támadás a magyarországi tanszabadság és az egyetemi autonómia ellen”, aminek az egész társadalomra ható, hosszú távú következményei lesznek, és a CEU „eltávolítása” csak a kezdet.    

Palkovics László oktatási államtitkár szerdai bejelentése alapján a jövőben akkor működhetne oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik. A CEU diszkriminatívnak tartja a benyújtott törvénymódosítást; az intézmény rektora közölte: nem zárják be az egyetemet.

MTI

Politikusok is bejelentkeztek a tüntetésről 

Szél Bernadett, az LMP társelnöke olyan lelkesen tüntetett, hogy két fotót is megosztott Facebook-oldalán. 

Első képén Meszerics Tamással, a párt EP-képviselőjével szelfizik. (Meszerics Tamás egyébként a CEU-n adjunktus.) 

Második képénél a szellemi hátteret is engedte kibontakozni. Kunhalmi Ágnes szocialista képviselő sem maradhatott ki a tüntetős szelfikből, ő is megosztott egy felvételt a maga Facebook-oldalán. 

demokrata.hu