A Századvég szerint az ellenzéki országgyűlési képviselők december óta tanúsított agresszív magatartásának negatív társadalmi következményei vannak, emiatt az alapítvány egy magatartási kódex elfogadását javasolja. Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász az ECHO TV Jó reggelt! című műsorában úgy fogalmazott: a nyugodt, csendes többség álláspontját is tükrözi ez a javaslat, ami arról szól, hogy van egy elementáris igény a köznyugalomra. 

Ifj. Lomnici Zoltán szerint a magyar emberek elvárják, hogy amennyiben valaki felelős pozícióban van, akkor az ezzel kapcsolatos magtartási szabályokat, társadalmi elvárásokat teljesítse. 

Szerinte a javaslat amellett, hogy magatartási szabályokat tartalmaz, kijelöli, hogy egy többlettartalommal, hazaszeretettel is együtt kell járnia, ha valaki akár a nemzet parlamentjében, akár az Európai Parlamentben képviseli a magyar embereket.

„Van hová fejlődni a magyar ellenzéknek, az ezzel kapcsolatosan megfogalmazott társadalmi igényt a Századvég most papírra vetette” – mondta ezzel kapcsolatban.

Hozzátette: ha ezek szerint járnának el az ellenzéki képviselők, akkor többet nem valósulhatnának meg közrend elleni bűncselekmények a parlamentben. Szerinte felmerülhetett például a kényszerítés bűncselekménye akkor, amikor az ellenzéki képviselők nem engedték fel a levezető elnököt a pulpitusra.

Ifj. Lomnici Zoltán kiemelte: fontos, hogy egy országgyűlési képviselő nem csak házon belüli, hanem házon kívüli léte is példát mutasson a magyar emberek számára. 

„Ha ilyen negatív példát látnak egyesek, akkor a fékevesztettség, gátlástalanság, a korlát nélküliség könnyebben terjed” – tette hozzá.