A Marx Tőkéjét dicsérő, Trockij – mint a XX. század egyik legnagyobb marxistája – haláláról megemlékező, a 150 évvel ezelőtt a világ proletárjait forradalomra hívó Kommunista Kiáltványt éltető, a Budapest Pride-on résztvevő szélsőbaloldali Fáklya Mozgalom is részt vett a pénteki tanár-diák tüntetésen – ismerteti a Magyar Nemzet.

Hirdetés

„Gondoljunk csak a szakszervezetekre vagy sztrájkbizottságokra, amiknek létrejöttére a munkásosztály tőke általi kizsákmányolása és rossz körülményei adtak okot, ezeket hagyományosan maguk a munkások szervezték meg, és az ő érdekük képviselésére léteznek, szemben a gazdasági-politikai elit érdekeinek képviselőivel”

– írta a magát a nemzetközi marxista irányzat magyar csoportjának nevező politikai irányzat közösségi oldalán amellett érvelve, miért is vettek részt a demonstráción.

A magát vörös blokként megnevező tömörülés kommunista retorikája szerint, nem megtagadva Marx és Engels tanait, „a munkásmozgalmak a szakszervezetekkel karöltve, évszázadok alatt, rengeteg tüntetés, munkabeszüntetés, és azok miatti retorzió árán harcolták ki azokat a munkajogokat, amiket most maguktól értetődőnek veszünk, mint a nyolcórás munkanap, a szabad hétvége, a túlórák kifizetése vagy a minimálbérre vonatkozó szabályok.”

Az International Marxist Tendency is jelen volt

A Magyar Nemzet emlékeztet, a Fáklya nevű marxista szervezet mellett az International Marxist Tendency (IMT) is jelen volt, amelyet Ted Grant trockista politikai teoretikus és támogatói alapítottak 1992-ben.

A szervezetnek még egy In Defence of Marxism (a marxizmus védelmében) nevezetű weboldala is van. Ezek a szervezetek alapvető feladatuknak tekintik a polgári, tőkés társadalmak felszámolását, ugyanis szerintük az a kizsákmányolásra, az alsóbb osztályok elnyomására épül.

A Fáklya nevezetű, szélsőbaloldali, kommunista szervezet szórólapján a következő szöveg olvasható:

„Nekünk, diákoknak és tanároknak össze kell fognunk, hogy közös ellenségünket, az oktatási rendszert tönkretevő tőkés rendszert megdöntsük.”

Becslések és levéltári kutatások alapján körülbelül százmillióra tehető a kommunizmus áldozatainak száma a világon. Ennek fényében nemcsak kifejezetten visszatetsző, de már-már érthetetlen is, hogy a kommunizmus eszméit hirdető szervezetek is megjelennek egy (a politikától elvileg független) diáktüntetésen. Érdekes összefüggés, hogy a Fáklya nevű marxista szervezet néhány hónappal a tüntetés előtt tartotta meg első, nagyobb magyarországi rendezvényét Budapesten.

A teljes cikket a Magyar Nemzet oldalán olvashatják.

Korábban írtuk