Fülöp Attila a Református Szeretetszolgálat által szervezett eseményen kiemelte a gyerekvédelemben az egyházak szerepét, amelyek – mint mondta – azért fontosak, mert több évszázados tapasztalatuk van a szociális területen, és élvezik a társadalom bizalmát is.

Hirdetés

Egy másik fontos szereplőnek a nevelőszülőket nevezte, akikre – megfogalmazása szerint – azért van nagy szükség, mert „egy elvesztett család pótlására nincs jobb megoldás mint egy másik család”.

Jelenleg a 23 ezer gyermekvédelmi szakellátásban részesülő fiatal majdnem 70 százaléka nevelőszülőnél él. Az elmúlt négy évben háromszázzal nőtt a nevelőszülők száma, de még többre lenne szükség – közölte az államtitkár.

Fülöp Attila kiemelte, a kormány támogatja a nevelőszülőket. Az elmúlt évek intézkedései közül megemlítette a nevelőszülői gyed és a foglakoztatási jogviszony bevezetését a nevelőszülőknek, a speciális és különleges gyerekekkel foglalkozók többletdíjának növelését, a nevelési ellátmány 25 százalékos idei emelését, és a nevelőszülők számára biztosított rezsitámogatást.

Az államtitkár négy fontos célt jelölt meg a jövőre nézve: a gyermekvédelmi dolgozók anyagi, erkölcsi és társadalmi megbecsültségének erősítését, a nevelőszülők helyzetének erősítését, a különleges-speciális igényű gyerekeknek minél több megfelelő intézmény kialakítását, valamint azt, hogy mindezt az egyházi szereplőkkel összefogva valósítsák meg.

Fülöp Attila felhívta a figyelmet arra, hogy kevés szó esik arról, mi történik a fiatalokkal, miután kikerülnek a szakellátásból. Ezért az elmúlt évben kutatásokat végeztek a gyerekek tehetséggondozásának és pályaválasztásának témájában, valamint elindították az Apponyi Franciska Jövőműhely Programot, amelyben gazdasági társaságok vállalják gyermekvédelmi szakellátásban élők mentorálását.

A program célja, hogy a cégek erőforrásként tekintsenek ezekre a gyerekekre, és ne érje őket hátrányos megkülönböztetés, amikor egy munkára jelentkeznek – hangoztatta az államtitkár. A szakellátásban élő gyerekek tanulmányi sikereivel kapcsolatban beszámolt arról, hogy a tavalyi nyolcadikosok 66 százaléka az első helyen megjelölt középiskolába jutott be.

Czibere Károly, a Református Szeretetszolgálat főigazgatója arról beszélt, hogy az elmúlt tíz évben nagy változások történtek Magyarországon a gyermekvédelem területén, amelynek köszönhetően minden gyerekekkel kapcsolatos mutató – például a szegénységi, a jövedelmi és a kirekesztettségi kockázat – a felére csökkent, és a fejlesztések továbbra is tartanak.

Korábban írtuk