Az advent az egyik legalkalmasabb időszak arra, hogy kicsit önmagunk és egymás felé fordulva békésen, szeretetben hangolódjunk az egyik legnagyobb keresztény ünnepünkre. A KINCS arra volt kíváncsi, hogyan készülnek a magyar emberek a karácsonyra, mit jelent számukra ez az ünnep és hogyan fogják tölteni a karácsonyi ünnepket.

Hirdetés

A kutatásból kiderült, hogy a karácsonyt – élethelyzetüktől függetlenül – meghatározó ünnepnek tartják a magyarok (91%) és 81 százalékuk úgy gondolja, hogy lélekben is fel kell készülni rá. 79 százalékuk mondta azt, hogy a vírushelyzet sem gátolhatja majd őket abban, hogy együtt töltsék ezt az időszakot a családjukkal.

A válaszadók csaknem háromnegyede szerint az ajándékozás fontos része a karácsonynak, ezért mindig készül valamilyen meglepetéssel a hozzá közel állók számára. A többség családtagjait, elsősorban gyermekét, párját, szüleit, testvéreit, rokonait ajándékozza meg, de a megkérdezettek harmada barátait, ötödük pedig kollégáit, más ismerőseit is megajándékozza. A magyarok több mint 50 százaléka pedig jótékonykodni is szokott advent idején. 

Arra a kérdésre, hogy mennyit költenek idén karácsonykor, 10-ből 6 ember mondta azt, hogy ugyanannyit, mint tavaly. A válaszadók 22 százaléka többet, 16 százalékuk viszont kevesebbet szán idén az ünnepekre. Az ajándékokra szánt összegek tekintetében 45 százalékuk legfeljebb 30 ezer forintot, további 31 százalékuk pedig 30 és 60 ezer forint közötti összeget költ az ajándékokra. Tízből kilenc esetben a vásárolt ajándékok ára nem haladja meg a 100 ezer forintot.

Korábban írtuk

Akik a tavalyihoz képest többet költenek az ünnepekre, ezt többféleképpen indokolták: 70 százalékuk úgy érzi, hogy idén drágábban tud vásárolni, 36 százalékuk jobb anyagi helyzete miatt tud többet költeni, míg ötödük azzal indokolta a nagyobb arányú költekezést, hogy idén már tud találkozni és ünnepleni azokkal is, akikkel tavaly a járvány miatt még nem lehetett. A kutatásból az is kiderült, hogy a karácsonyra többet költő nyugdíjas válaszadók közel kétharmada úgy gondolja, hogy a pluszkiadást a nyugdíjprémium és a nyugdíjemelés miatt engedheti meg magának.

Összességben azt látjuk, hogy a magyar emberek számára meghatározó ünnep a karácsony, és nagyon fontos számukra, hogy együtt tölthessék szeretteikkel. A gyermekeseket, a családosokat, a kisebb településen élőket és az idősebb korosztályt a válaszok alapján úgy tűnik, hogy valamivel jobban áthatja az ünnepi készülődés és a várakozás: az ő esetükben többen nyilatkoztak úgy, hogy adventkor gyertyát gyújtanak és fontos nekik a karácsony, amire szerintük lélekben is fel kell készülni. A KINCS felmérése alapján a válaszadók többsége megajándékozza a hozzá közel állókat.  Többségük ugyanannyit költ ebben az évben is karácsonykor, mint tavaly, egyötödük nagyobb, egyhatoduk kisebb összeget szán az ünnepi készülődésre, mint 2020-ban.

Módszertan: A KINCS országos reprezentatív kutatása 1000 fő telefonos megkérdezésével készült a felnőtt lakosság körében, 2021. december 1-11. között.