Breznovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, egyben az ukrán parlament képviselője az amerikai magyarság egyik legnagyobb ernyőszervezete, a Magyar Amerikai Koalíció meghívására szombatig lesz Washingtonban, hogy a kárpátaljai magyarok jogaiéért lobbizzon az amerikai politikusok körében – írja a 888.

Fotó: MTI/Mónus Márton

A magyar politikus szerda óta amerikai külügyminisztériumi tisztségviselőkkel és kongresszusi törvényhozókkal találkozott, tájékoztatta őket az ukrajnai magyarok helyzetéről és jogaik csorbításáról.

Brenzovics László azt mondta: tárgyalópartnerei felkészültek voltak az Ukrajnában élő őshonos magyarok helyzetét illetően, és érdemleges eszmecsere folyt olyan kompromisszumok lehetőségeiről, amelyek megfelelnek a kárpátaljai magyarság érdekeinek is. „Nehéz jósolni, de a józan ész érvei hatnak az Egyesült Államok érdekeire is, hiszen Ukrajnában aligha lehet békességet és stabilitást teremteni a kisebbségi gondok megoldása nélkül” – fogalmazott. Hozzátette: „azt hiszem, ezen elgondolkodtak”.

Breznovics arról is tájékoztatta amerikai tárgyalópartnereit, hogy Ukrajnában évek óta célzott magyarellenes kampány folyik. A központi sajtóban rendszeresen jelennek meg a magyarokat negatív színben feltüntető riportok, magyar emlékműveket rongálnak meg, magyarellenes felvonulásokat rendeznek és nemrégiben robbantásokat is elkövettek. Felhívta a figyelmet a legújabb ukrán törvényjavaslatra is, amely a kettős állampolgárság büntetését helyezi kilátásba.

A teljes cikk a 888.hu-n olvasható.

demokrata.hu