Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Hirdetés

Répássy Róbert arról beszélt, az elmúlt években hatalmasat fejlődött ez a terület, de továbbra is mindent meg kell tenni, hogy további előrelépéseket érjenek el, ehhez pedig az állam, a rendőrség és a civil szervezetek összehangolt munkájára van szükség.

Az államtitkár – Varga Judit igazságügyi miniszter e témában korábban kifejtett szavait idézve – hangsúlyozta, hogy az áldozatsegítés nem szorulhat háttérbe, épp ezért a koronavírus-járvány, a háború, a szankciók és az infláció sem jelenthetnek akadályt a terület fejlesztésében.

A cél az, hogy 2025-re minden vármegyében legyen áldozatsegítő központ, iletve pont – jelezte Répássy Róbert, hozzátéve, hogy jól állnak ezzel, mert már 15 városban van ilyen, és idén újabb két várossal bővül a hálózat.

Felidézte: a kormány a „jó állam” programjában határozta el, hogy az addig szerteágazó, az állampolgároktól igencsak távol lévő közigazgatást megreformálja és az állami szolgáltatásokat nemcsak emberközpontúvá, de emberközelivé is teszi.

Korábban írtuk

Az áldozatsegítő rendszer fejlesztésének köszönhetően mostanra az empátia, a megértés, a lelki segély és a biztonság fogalma már nemcsak a törvényekben, jogszabályokban fellelhető, hanem a valóságban is – fogalmazott az államtitkár.

Répássy Róbert azt hangoztatta, hogy az áldozatsegítés közös kötelesség, szolgálat, amely a közvetett védelemmel kezdődik és a segítséggel válik teljessé.

Habár az áldozatsegítés és -védelem szorosan összekapcsolódik, azoknak, akik ezen a területen dolgoznak, elkülönül a két feladat. Az áldozatok szempontjából azonban az a legjobb, ha a különböző részterületen dolgozó szakemberek szinte észrevétlenül működnek együtt az érdekükben – mutatott rá az államtitkár.

Répássy Róbert kitért a civil szervezetekkel való együttműködés fontosságára is, és elmondta, hogy már több mint 130 helyi és országos egyesülettel, alapítvánnyal, szolgálattal dolgoznak együtt az áldozatokért, aminek köszönhetően egyre átfogóbb és sokszínűbb az az ellátás, amelyet a bajba került emberek kaphatnak.

Töreki Sándor, az országos rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese közölte, tavaly 162 ezer regisztrált bűncselekmény történt az országban, ez 2021-hez képest 13 százalékos növekedést jelent.

A bűncselekmények mögött pedig ott vannak a sértettek: tavaly több mint 2600 gyermekkorú, és mintegy 3200 fiatalkorú ellen követtek el bűncselekményt, gyermekpornográfia miatt 239 sértettel kellett foglalkozniuk. Jelentős a nők sérelmére elkövetett bűncselekmények száma is, zaklatást csaknem 3000, szexuális erőszakot pedig 300 nő szenvedett el – ismertette a vezérőrnagy. A számok alapján tehát lesz teendő 2023-ban is – jelentette ki Töreki Sándor.

Christián László, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektorhelyettese azt mondta, a társadalom harmonikus és kiegyensúlyozott működésében kiemelt szerepe van a közbiztonságnak, az állampolgárok biztonságérzetének, ezért az egyetemen arra törekszenek, hogy az áldozattá válás okairól, folyamatáról, megelőzéséről gyakorlatban is alkalmazható tudást adjanak át a hallgatóknak.

A kutatások is azt igazolják, hogy az áldozattá vált emberek biztonságérzete jelentősen csökken, ezért óriási szerepe van az áldozatsegítők munkájának – méltatta a területen dolgozókat a rektorhelyettes.

Dorogi Rajmund, az igazságügyi miniszter áldozatsegítésért felelős főtanácsadója a társadalmi szemléletformálás fontosságát hangsúlyozva azt mondta, mivel biztonságos országban élünk, nagyon nehéz elképzelni, hogy áldozattá válhatunk, ezért kell tudatosítani az emberekben, hogy a bűncselekményeket meg lehet előzni, és szükség esetén segítségre is számíthatnak a bajba jutottak.

Az Igazságügyi Minisztérium és az Országos Rendőr-főkapitányság közös díját tavaly adták át először. A szabályozás szerint a díj adományozását az országos rendőrfőkapitány kezdeményezheti a miniszternél. A díj évente tíz embernek adományozható, az elismeréseket a Bűncselekmények áldozatainak napja alkalmából adják át.

Az Európa Tanács 1990. február 22-én tette közzé a bűncselekmények áldozatainak chartáját, ez a nap azóta a kontinens számos országában az áldozatok napja.