A kormányzás lényege az „egész ember”, az, hogy „az anyagi jólétet javító intézkedésekből lelki gyarapodás is legyen” – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere vasárnap a Fidesz kongresszusán, a fővárosban.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A tárcavezető a „lelki ügyek” között említette a Határtalanul! programot, a fiatal házasoknak járó havi plusz 5 ezer forintot, a babakötvényt, a széles körben ingyenes gyermekétkeztetést és tankönyvet, a hit- és etikaoktatást, templomok építését és felújítását, valamint az üldözött keresztények megsegítését. Azt is ide sorolta, hogy ma 2500-zal több gyógypedagógus dolgozik az iskolákban, mint 2010-ben, továbbá azt is, hogy kétszer annyi cigány fiatal tanul egyetemen, mint három évvel ezelőtt.

„Akkor nevezhetjük majd igazán sikeresnek a kormányzást, ha mindaz, amit a gazdaság, az oktatás, a szociális élet, a sport, a családpolitika területén teszünk, az lelki, szellemi gyarapodás lesz” – fogalmazott Balog Zoltán.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a közelmúltbeli agrárkamarai választásokra kitérve úgy értékelt: 40 ezren tettek hitet szavazatukkal a gazdákat segítő vidékpolitika mellett.

A magyar mezőgazdaság folyamatosan növelte termelését, másfélszeresére nőtt a kibocsátása, 25 százalékkal emelkedett a foglalkoztatottak száma az ágazatban – sorolta az elmúlt évek eredményeit.

A magyar gazdaság növekedése az agrárium nélkül elképzelhetetlen – jelentette ki a tárcavezető.

Azt is kiemelte Fazekas Sándor, hogy a kormány megvédte a magyar földet, a gazdákat pedig a Földet a gazdáknak! programmal segítette, így 30 ezer gazda tudott földet vásárolni.

A cél, hogy a családi gazdaságok aránya elérje a 80 százalékot, és csak a fennmaradó 20 százalék legyen nagybirtok – közölte.

A szerinte gazdaellenes ellenzékről azt mondta: „egy modernkori kuláküldözésnek is lehetünk a tanúi az Országgyűlésben, amikor kiváló gazdálkodókat becsmérelnek, oligarcháznak”.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter arról beszélt, hogy a mai magyar gazdasági helyzet sokkal eredményesebb, mint 2010 előtt.

Azzal kapcsolatban, hogy a Fitch Ratings pénteken pozitívra javította a magyar államadós-osztályzat kilátását, a tárcavezető azt mondta: a kormányzat célja „a ránk hagyott adósságlavina” megállítása, a stabilitás és a kockázatcsökkentés.

Az eredmények közül kiemelte: csökken az államadósság, nyugdíjprémiumot fizetnek a nyugdíjasoknak, Európában a legalacsonyabb a társasági adó kulcsa, egykulcsos a személyi jövedelemadó, családi otthonteremtési kedvezményt vezettek be, és kivezették a devizahiteleket.

„Csődben lévő országból (…) régiónk egyik dinamikusan növekvő gazdasága lettünk” – összegzett Varga Mihály.

Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP) zalaegerszegi polgármester azt mondta, a baloldali kormányok idején az önkormányzatok helyzete drasztikusan romlott, a polgári kormány azonban átvállalta az adósságukat. Köszönetet mondott a Modern városok program elindításáért, megjegyezve ugyanakkor, hogy „van, aki ebbe is beleköt”.

Boldog István országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy 2010-ben új időszámítás kezdődött a kistelepülések életében is, fejlődnek, de még rengeteg a feladat, például további tornatermeket, tanuszodákat kell építeni. Ezért szerinte a választás egyik tétje a vidék továbbépítése.

Illés Boglárka, az Emmi ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára azt mondta: feladatának érzi, hogy elérje, a generációk figyelmet fordítsanak egymásra. Kiemelte: a kormány abban segíti a fiatalokat, hogy megtalálják helyüket, önmagukért, családjukért, a közösségért és a nemzetért felelősséget vállaló, a jövőjükben bizakodó felnőttek legyenek.

MTI