Egy beszerzési eljárás keretében kiválasztott külső partnerrel, ám beszerzési eljárás mellőzésével kötött közel ötmilliós szerződést a Karácsony Gergely vezette főváros: a Közélet Iskolájának és Budapest baloldali vezetésének, úgy tűnik, sikerült fából vaskarikát csinálnia.

Hirdetés

A közösségi költségvetési „tanács függetlensége, az önkormányzati befolyás minimálisra csökkentése érdekében a tanács munkáját segítő csoportvezetőket nem a hivatal adta, hanem egy beszerzési eljárás keretében kiválasztott külső partner. Az idei évben a Közélet Iskolája Alapítvány” – olvasható a főváros honlapján. Az adatRADAR által kikért szerződésben ugyanakkor ez áll: a jelen szerződést (…) a Felek „A közösségi költségvetési tanács ülésének levezetése” tárgyában beszerzési eljárás mellőzésével kötik meg. Feloldhatatlan az ellentmondás a két állítás, a közlemény és egy 4 millió 900 ezer forint értékű szerződés között – állítja a portál.

Ismeretes: Karácsony Gergely főpolgármester kezdeményezésére Budapest költségvetésének egy szeletéről, 1 milliárd forintról 2020 óta elvileg az itt élők dönthetnek. Bizonyos feltételek mellett bárki javasolhat fejlesztési célokat, az ötleteket aztán az önkormányzat előszűri, majd a fent említett tanács tovább szűkíti a kört. Arról, mit valósítanak meg, közönségszavazás dönt.

A lebonyolításért – az AdatRADAR cikke szerint legalábbis – aggályos módon felelő Közélet Iskolája nevű szervezet vezetői közé tartozik Udvarhelyi Tessza, a Város Mindenkié társalapítója, a Józsefvárosi Önkormányzat Közösségi Részvételi Irodájának munkatársa, számos tüntetés szónoka. Valamint Fernengel Ágnes, aki 2013-ban a Hallgatói Hálózat aktivistájaként vált ismertté, később a Soros-egyetem hallgatója, Pécsen pedig szavazatszámláló volt.

Korábban írtuk

Alapjogokért Központ: Visszás az ügy

„Az ügy számos okból visszásnak tekinthető. Mások mellett azért is, mert a Közélet Iskolája szerepel azon szervezetek között, melyeket a Korányi Dávid által vezetett, és a guruló dollárok néven elhíresült külföldi befolyásszerzési botrányban központi szerepet játszó Action for Democracy hivatalos weboldalán a támogatottak között tüntet fel” – közölte a Mandinerrel az Alapjogokért Központ elemzője.

Zila János kifejtette, noha a Közélet Iskolája saját felületén büszkén tünteti fel partnerei között mások mellett az Open Society Foundationst vagy az Ökotárs Alapítványt, a „baloldal országgyűlési kampányát 3 milliárd forinttal segítő szervezetről megfeledkezik”. Az mindenesetre ebből az esetből is jól látszik – folytatta az elemző –, hogy az „idegen érdekeket érvényesítő külföldi finanszírozók több szálon keresztül kapcsolódnak a hazai baloldalhoz, illetve különösen erős pozícióval rendelkeznek a budapesti Városházán, ahol a közelmúltig Korányi főtanácsadóként is szerepet vállalt”.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.