Bakondi György közölte, a magyar határon kedd reggel 627 határsértőt fogtak el, ami egy évvel korábban akár tízszer ennyi is lehetett, de így is magas szám. Az, hogy a magyar rendőrség sikeresen őrzi a határt és eredményes a határzár, kihat a migránsok mozgására: jelentős átterelő hatás figyelhető meg Bosznia-Hercegovina és Horvátország irányába – hangzott el. Ott ezért akár tízszeres a növekedés a migránsok mozgásában, ami kihat Szlovéniára, Ausztriára és Olaszországra is – állapította meg a főtanácsadó.

Hirdetés

A hajózó útvonalakon az időjárás kedvezőbbre fordultával ugyancsak élénkülés figyelhető meg, amellyel együtt jár a balesetek számának növekedése. „Már most többen haltak meg, mint tavaly ugyanebben az időszakban” – mondta Bakondi György.

Arról, hogy mi okozhatja idén tavasszal a migránsok számának növekedését, a főtanácsadó úgy vélekedett, – az időjáráson túl – komoly szerepe lehet azoknak a döntéseknek, amelyeket a migrációs paktummal kapcsolatban az Európai Parlament (EP) meghozott. Ezen paktum végrehajtási rendeleteinek kidolgozása zajlik, mégpedig „kapkodva, saját végrehajtási szabályaikat is megsértve” – mondta.

Korábban írtuk

Ennek egyik oka az, hogy szerették volna, ha még a jelenlegi összetételű EP fogadja el azokat, mert – mint vélekedett – „korántsem biztos”, hogy a következő testület a mostani baloldali-liberális túlsúlyt fogja mutatni. A másik oknak azt nevezte meg, hogy a túlsúlyhoz tartozó országok vezetői érzékelik, a 2015-öshöz képest jelentősen változott a migráció megítélése a lakosság körében. Ez egyértelműen a bekövetkezett terrorakciók, a súlyos köztörvényes bűncselekmények, a nők elleni erőszakos cselekmények hatása.

Ma már ez elérte a politika szintjét is, ahol „az időközben történt választások eredményein is látszik”, hogy „csökken a baloldali-liberális túlsúly és előre törnek a konzervatív, nemzeti alapon politizáló pártok”. Bakondi György szerint ezért siettetik azoknak az intézkedéseknek az elfogadását – ujjlenyomatvétel, migránstáborok létrehozása az unió külső határain -, amelyek a szavazókban biztonságérzetet keltenek.

A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában szerdán Bakondi György kifejtette azt is, „joggal reménykedhetünk abban, hogy ha egy más összetételű parlament és bizottság kezd neki a végrehajtási szabályok kidolgozásának, a most meghozott döntések korrigálhatók is lehetnek”. Ezért nagy jelentősége van a most következő európai parlamenti választásnak – jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.