A kolozsvári szakembert az Edupedu.ro oktatási szakportál idézte. Daniel David kijelentette: míg Magyarország a helyreállítási alapból befolyó összegek negyedrészét fordítja a felsőoktatás reformjára, Románia a kezdeti tervek szerint a teljes oktatásra csupán az összeg három százalékát szánja. A portál közlése szerint a legújabb terv szerint immár az összeg hat százalékát kívánják oktatási célokra fordítani.

Hirdetés

A rektorok tanácsának elnöke szerint egyes közép-európai országok a versenyképesség paradigmaváltására készülnek, és az oktatásra, valamint a kutatásra fektetik a hangsúlyt.

„Magyarország, például, a helyreállítási alap neki járó részének 25 százalékát fordítja a felsőoktatás strukturális reformjára, és ezáltal várhatóan a következő években egy sor magyarországi egyetem kerül fel a legjobb egyetemek 500-as nemzetközi rangsorára. Ez külföldi diákok megszólítását, minőségi humán erőforrás vonzását, és pénz bevonását teszi lehetővé, és az ország versenyképességének a növekedését eredményezi” – magyarázta a legjobban jegyzett és legnagyobb romániai egyetem rektora.

Hozzátette: egyet lehet érteni vagy sem az egyes közép-európai országok felsőoktatással kapcsolatos politikájával, de ezek végeredménye jó, és Romániának is erre kell figyelnie.

Korábban írtuk

Daniel David reményét fejezte ki, hogy Cristian Ghinea, az európai pénzalapokért felelős miniszter újraértékeli a helyreállítási források elosztásának a filozófiáját. Megjegyezte, az oktatásra szánt magyarországi és romániai összegek között nem nagy, hanem óriási a különbség, és további tíz évet is elvenne, míg Románia is közeledhetne a közép-európai szinthez.

A magyarországi egyetemi modellváltásra vonatkozó kérdésre a BBTE rektora azt mondta: nem a modellváltás mikéntjét, hanem az eredményeket kell nézni, ezek pedig nagyon jók Magyarország számára. „Nekünk meg kell találnunk a saját utunkat, hogy hasonló eredményeket érjünk el, hogy erős és jól finanszírozott akadémiai tömörüléseink legyenek, amelyek versenyképessé teszik az országot” – tette hozzá Daniel David, a romániai rektorok tanácsának elnöke.