Hadd mutakozzam be, David Pressman vagyok – mondja a leendő budapesti amerikai nagykövet akcentussal, de jól érthető magyarsággal abban a Twitter-profilján közzétett múlt heti videóban, amellyel vélhetően azt akarja mutatni, készül a magyarországi szolgálatra. A budapesti amerikai képviselet egy másik bejegyzésben azt is közölte, az új képviselet-vezetőnek egyértelműek a céljai hazánkban: azt akarja, hogy „a két ország közelebb kerüljön egymáshoz, és elmélyüljenek a gazdasági és a két nép közötti kapcsolatok”.

Hirdetés

A cél nem más, mint egy szabad Európa, amelynek Magyarország szerves része, hiszen ez alapvető fontosságú egy szabad és biztonságos Egyesült Államok számára

– fogalmazott Pressman, aki az elmúlt hetekben eligazításon járt Washingtonban, Antony Blinken külügyminiszternél.

Kemény szavak

A lap úgy tudja, Pressman a héten érkezik a magyar fővárosba; ezt a budapesti amerikai nagykövetség lapunk kérdésére küldött válasza nem erősítette meg, de nem is cáfolta.

Korábban írtuk

Úgy hírlik, Pressmannek még nincs leszervezett időpontja, hogy átadja megbízólevelét Novák Katalin köztársasági elnöknek. Innentől kezdve lenne majd teljes jogkörű nagykövet, aki – mint az Amerikában szokásos – a hivatalban lévő elnök mandátumának végéig, várhatóan 2025 januárjáig töltheti be a posztot. Mindenesetre a magyar politikai elit felfokozott hangulatban várja Pressman érkezését: Joe Biden elnök 45 éves politikai kinevezettje megosztó, és a magyar viszonyokat becsmérlő kijelentéseivel alapozta ezt meg az elmúlt hónapokban. Pressman – mint júniusi szenátusi nagykövetjelölti meghallgatásán elmondta – fenyegetve érzi nálunk a demokráciát, és mélyen nyugtalanító jeleket lát Magyarországon. Többek között a médiaszabadsággal, illetve az LMBTQ-emberek jogaival kapcsolatban fejezte ki fenntartásait. Ebben az ügyben fellép majd a magyar kormánynál, illetve a „civil társadalom” képviselőivel is konzultál, ígérte.

Nyitottsággal tekintek az érkezése elé, bízom az értelmes párbeszéd és együttműködés lehetőségében, tekintettel a magyar–amerikai kapcsolatok kiemelt jelentőségére

– mondta a Magyar Nemzetnek Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke. A magyar–amerikai kapcsolatokra rálátó diplomáciai forrásaink általánosságban is hangsúlyozzák: Magyarország a NATO-n belüli szövetségesi szerepét aközben sem akarják elhanyagolni, hogy – mint azt Orbán Viktor kormányfő a hó eleji dallasi konzervatív konferencián, a CPAC-en is hangoztatta – hazánk abban bízik, a republikánus ellenzék hamarosan leválthatja Washingtonban a demokrata pártiakat.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.