A néhai Aczél Endre fiának, Aczél Lászlónak a Super Future Marketing Kft. nevű vállalkozása több mint húsz évvel ezelőtt, 2002. február 1-jén jött létre. A társaság gazdálkodási adatait illetően kiemelendő, hogy 2020-hoz képest a nettó árbevételük 971 százalékkal nőtt 2021-ben.

Hirdetés

A cég elég komoly profitrátával dolgozott az utóbb említett esztendőben: a nettó árbevételük 71,8 millió forintra, az adózás előtti eredményük pedig 36,7 millió forintra rúgott. Ez azért is komoly előrelépés, mert a Super Future nettó árbevétele 2019-ben mindössze 6,8 millió, 2018-ban pedig 14,8 millió forint volt – ismerteti a Magyar Nemzet.

A cég tulajdonosa 2008 óta Aczél László, aki a 2018-ban elhunyt baloldali újságíró, Aczél Endre fia. Ahogyan Mező Gábor kutató fogalmazott a PestiSrácokon megjelent írásában:

„Lengyelország, Vietnam, Peking, London – Aczél Endre a Magyar Távirati Iroda tudósítójaként bejárta a fél világot, és ennek a Kádár-rendszerben megvolt az ára.”

Mező idézte Aczélt, aki a következőket mondta a szocializmus időszakáról:

„Aki azt állítja, hogy hosszas külföldi, főleg nyugati kiküldetésben volt, és nem jelentett, az nem mond igazat. A szervek engedélye nélkül senki sem vállalhatott tartós külföldi munkát, ez minden szocialista országban így volt, több százezer ember került ilyen helyzetbe.”

Aczél Endre 1991 és 2016 között a Népszabadság külső munkatársa volt, 1999-től 2008-ig pedig a Nap-kelte műsorvezetőjeként dolgozott.

Három részletben érkeztek a külföldi források

Aczél Lászlóékhoz 2022-ben három részletben kerültek külföldi források. A Nemzeti Információs Központ (NIK) által a nemzetbiztonsági bizottság részére készített második részjelentés szerint a Super Future Kft. 2022. február 25-én, március 3-án és április 11-én kapott pénzt, összesen mintegy 59 millió forintot az Action for Democracytól. Mint köztudott, az amerikai szervezetet az a Korányi Dávid vezeti, aki korábban Bajnai Gordon volt kormányfő és Karácsony Gergely főpolgármester tanácsadójaként is ténykedett.

A Magyar Nemzet emlékeztet, a nemzetbiztonsági vizsgálat során az is bebizonyosodott, hogy a külföldről érkező pénzügyi forrásokkal kapcsolatba került cégek egy része megbízott félként szerepel egyes ellenzéki pártok kampánybeszámolóiban is (a Super Future Marketing Kft. a részjelentés szerint nem tartozik ezek közé).

Az a jogszabályok megsértését jelenti, ha ezek a vállalkozások a pártok számára nyújtott szolgáltatásokat a külföldről érkezett forrásokból finanszírozták, ezért a NIK átadta a birtokába került információkat, pénzforgalmi adatokat az Állami Számvevőszéknek, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak.

A Magyar Nemzet cikkét ITT olvashatják.

Korábban írtuk