Hirdetés
Fotó: Vermes Tibor/Demokrata
Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

Mi történik a Néppártban a Fidesz távozása után? Továbbra is a legerősebb frakció marad, azonban sokan arra számítanak, hogy a kilépés tovább erodálja a közösséget.

– Az egyre inkább balra tolódó Európai Néppárt frakciójában helyet foglaló liberális formációk a saját érdekeik érvényesítésére használják fel a koronavírus-járvány okozta válságot is. Azt szeretnék elérni, hogy az eddigiekhez képest is még szélsőségesebben liberális irányba tolódjon a Néppárt. Ennek a törekvésnek állt az útjába a Fidesz. Az egykor konzervatív és kereszténydemokrata értékeket valló pártcsaládban van egy nagyon hangos kisebbség, amely mindent megtesz, hogy a liberális elitnek megfeleljen és a pártcsaládot baloldali pártok gyűjtőhelyévé tegye. A Néppárt pártjai konzervatív normák helyett zömmel liberális politikai célokat szolgálnak ki, mint a multikulturális társadalom megteremtése, a migráció teljes legalizálása és a bevándorlók tömeges integrálása. Az Európai Néppárt tagpártjai gyakorlatilag évek óta mélyrepülésben vannak. A Fideszt várhatóan többen követik majd, a Néppárt pedig ezzel tovább fog gyengülni. A Fidesz távozása után alig marad majd olyan párt, amely figyelmeztetné a közösséget az eredeti értékek megtartására, a balratolódás így tovább folytatódik. A Néppárt tehát többet veszített a Fidesz távozásával, mint amennyit a Fidesz.

Korábban írtuk

Melyik frakcióba ülhet át a Fidesz, lehet erről már hallani valamit folyosói pletykákból?

– A Fidesz volt az Európai Néppárt frakciójának legsikeresebb pártja, egyik néppárti tagpárt sem tud felmutatni ötven százalék körüli társadalmi támogatottságot a saját országában. Így most a legnépszerűbb pártot veszítette el a közösség, a Fidesznek ebből fakadóan nagy mozgástere van innentől kezdve. Orbán Viktor már hosszú ideje készült ennek a döntésnek a meghozatalára: korábban többször is egyértelművé tette, hogy a Néppárton túl is van élet. A Néppárt mellett két jobboldali pártcsalád van még, az Európai Konzervatívok és Reformerek, amelynek tagja a lengyel kormánypárt, a PiS, illetve az Identitás és Demokrácia nevű pártcsalád, amelynek például Marine Le Pen francia jobboldali pártja is a tagja. Könnyen elképzelhető ezekkel a pártcsaládokkal valamilyen együttműködés kialakítása, de ez még a jövő zenéje, ahogyan az is, hogy mennyien távoznak még a mostani kilépés hatására az Európai Néppártból. Azt fontos ugyanakkor hangsúlyozni, hogy az Európai Parlamenten belüli pártcsaládok szerepe leértékelődött az utóbbi években, amit jól mutatott, hogy Orbán Viktor a liberális francia elnökkel, illetve a V4-en belül a korábbi szocialista Robert Ficóval vagy például a mostani liberális cseh miniszterelnökkel, Andrej Babišsal is kiválóan együtt tud működni, hiába tartoznak különböző pártcsaládokhoz.

Megtörténhet, hogy új frakciót hoznak létre? Melyik pártokra számíthatna egy ilyen vállalkozásban a Fidesz?

– Könnyen elképzelhető, hogy az előbb említett két jobboldali pártcsaláddal közösen egy újabb jobboldali és egyébként a Néppártnál erősebb pártcsaládot hoznak majd létre. Ez méginkább elszívná a balra tolódott Néppárt elől a levegőt, amely sem a baloldali, sem a jobboldali szavazókat nem tudja már érdemben megszólítani. Ugyancsak veszélyt jelentene a Néppártra egy ilyen új jobboldali formáció abból a szempontból is, hogy a Néppárton belül több fontos szövetségese is van a Fidesznek, a szlovénokról például korábban azt lehetett hallani, hogy ha a Fidesz távozik, akkor ők is velük tartanak. Ugyancsak erős partnerei a Fidesznek az olaszok is, így könnyen elindulhat egy kilépési hullám.

Milyen jelentősége van annak, hogy a frakcióból kilépett a Fidesz, a pártcsaládnak azonban tagja maradt?

– Ez álláspontom szerint csak egy ideiglenes helyzet. Miután a Fidesz felfüggesztette a tevékenységét a Néppárton belül, a frakcióból pedig kilépett, már nincsen értelme a pártcsaládban maradni. Így vélhetően Orbán Viktor már a jövőről tárgyal az új szövetségeseivel, akikkel közösen kialakíthatnak egy új jobboldali erőteret Európában. Weber sajtóinformációk szerint mielőbb beszélni szeretne ugyanakkor Orbán Viktorral, vélhetően megijedt a Fidesz kilépésétől, nem számítottak erre. Kérdés, hogy vissza akarja-e csábítani a Fideszt a Néppártba. A jelek szerint erre nincsen sok esély, de a politikában természetesen semmi sem elképzelhetetlen.

kapcsolódó