Az MTI-hez kedden eljuttatott üzenetben a Románia miniszterelnök-helyettesi tisztségét is betöltő politikus megemlítette: a következő tíz évben meg fogja határozni a magyar közösség helyzetét az, hogy hány magyart regisztrálnak a népszámláláson.

Hirdetés

„Akkora lesz a súlyunk, ahányan vállaljuk etnikai, anyanyelvi és felekezeti identitásunkat, ahányan vállaljuk magyarságunkat” – jelentette ki. A magyarországi választás kapcsán megemlítette: az elmúlt 12 évben az erdélyi magyar közösség mellett állt a magyar kormány.

„A választás tétje nem kevesebb, mint hogy az a kormány folytassa munkáját Magyarország élén, amelynek fontos az erdélyi magyarok ügye” – közölte.

Kelemen Hunor megemlítette: nehéz lelkesnek lenni, amikor az ország határainál háború robbant ki, járvány dúl immár két éve, az áram és a gáz ára pedig az egekbe szökött. Arra figyelmeztetett azonban, hogy 1848-ban sem pislákolt volna fel a remény Petőfi és társai nélkül.

„Ha nem lettek volna ők, a szabadságért feltételek nélkül harcba szálló forradalmárok, a szabadság szeretete nem ivódott volna mélyen a nemzet génjeibe, ma pedig nem tudnánk azt, ami azóta egyértelmű: a szabadságért lelkesedni érdemes, időről-időre meg kell küzdeni érte, ha meg megfosztanak tőle, kötelességünk visszaszerezni” – fogalmazott a politikus.

Kelemen Hunor elítélte a háborút, és szolidaritását fejezte ki az Ukrajna területén élő nemzetekkel, kiállásáról biztosította a kárpátaljai magyarokat. „A békésebb jövő akkor köszönt ránk, ha készek vagyunk áldozatot hozni érte. Itt az idő, hogy kezünkbe vegyük sorsunk alakulását!” – közölte március 15-i üzenetében Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

Korábban írtuk