Zsigmond Barna Pál a közösségi oldalán arról tájékoztatott, hogy tárgyalt Filip Toszevszki észak-macedón külügyi államtitkárral, aki a megbeszélésen jelezte: hazája számára fontos, hogy a 2024-es magyar uniós elnökségi félév alatt Észak-Macedónia is lehetőséget kapjon arra, hogy minél több fórumon képviselhesse álláspontját és bemutathassa az integráció érdekében tett lépéseit.

Hirdetés

Magyarország elkötelezett a térség uniós integrációjának ügye mellett, ezért mindig kiemelt partnerként tekintünk a térség országaira, és aktívan is támogatjuk a csatlakozási folyamatukat – írta az államtitkár, hozzátéve, biztosak abban, hogy az Európai Unió erősebbé és versenyképesebbé válhat a régió integrációjával.

Zsigmond Barna Pál közölte, a megbeszélésen elhangzott, hogy az integráció Észak-Macedónia számára – a gyakorlati szempontokon túl – azért is kiemelt jelentőségű, hogy az egész országuk láthassa, a csatlakozás jó cél, és az EU valódi perspektívát, lehetőséget kínál számukra.

Az államtitkár beszámolója szerint a migráció kérdésében nagyon közel áll egymáshoz Magyarország és Észak-Macedónia álláspontja. „A cél az, hogy illegálisan senki ne tartózkodjon a területünkön, és ennek érdekében fizikailag is megvédjük a határainkat” – hangsúlyozta.

Korábban írtuk

A bejegyzésből kiderült, hogy a megbeszélés során a két politikus részletesen áttekintette az Európai Bizottság múlt héten bemutatott, 2023-as, bővítésre vonatkozó csomagjának Észak-Macedóniát érintő pontjait.

Zsigmond Barna Pál tájékoztatása szerint biztosította tárgyalópartnerét arról, hogy minden lehetséges eszközzel azon lesznek, hogy előremozdítsák azon országoknak az integrációját, amelyek érdemi lépéseket tesznek a csatlakozásuk érdekében. „A Nyugat-Balkán számíthat Magyarországra, a támogatásunk töretlen” – írta Facebook-bejegyzésében az államtitkár.