Változtat a kormány a TB-jogosultságok szabályain? – azonnali kérdésem a parlamentben #Párbeszéd

Gepostet von Tordai Bence am Montag, 15. Juni 2020
Hirdetés

Tordai Bence (Párbeszéd) arról beszélt: a kormány semmit nem tanult a járványból, úgy tűnik, az a cél, hogy ne legyen mindenkinek ingyenes egészségügyi ellátása, hiszen a 2021-es költségvetést megalapozó törvényjavaslat csupán kitolná fél évvel a mintegy egymillió embert ingyenes egészségügyi ellátás nélkül hagyó „embertelen törvény” hatályba lépését.

Kifogásolta azt is, hogy közel félezer háziorvos hiányzik a rendszerből, azaz 7-800 ezer ember ellátása nem biztosított.

Válaszában Rétvári Bence államtitkár azt hangsúlyozta: 2010-ben a régióban Magyarországon volt arányaiban a legkevesebb adófizető, ám azóta számukat közel egymillióval sikerült emelni, 800 ezer új munkahely jött létre, ennek során pedig cél volt, hogy a munkavállalók fizessenek be a társadalombiztosítás kasszájába.

Korábban írtuk

Hozzátette, a társadalmi igazságosság azt diktálja, hogy mindenki vegye ki a részét a kockázatközösségből, szót ejtve arról is: praxistámogatással és a letelepedés segítésével mintegy 700 ezer ember háziorvosi ellátását sikerült biztosítani.

A képviselő azt vetette fel: a népességfogyás és a kivándorlás miatt sok százezerrel kevesebb az adózó, a munkanélküliek kétharmada pedig nem lesz jogosult az ingyenes társadalombiztosítási ellátásra.

Erre az államtitkár úgy felelt: a képviselő állításainak „semmi köze a valósághoz”, az alapjövedelmet szorgalmazó Párbeszéd „a munka nélküli jövedelem pártja”, amely egy Finnországban évek alatt megbuktatott modellt vezetne be.