Fotó: MTI/Vajda János
Hirdetés

Az államtitkár az I. Összmagyar középiskolás tábor résztvevőitől ugyanakkor azt kérte, a barátkozás és a kikapcsolódás mellett segítsék egymást azzal, hogy a tábor ne csak az élet szeretetéről, hanem a magyar közösség megerősítéséről is szóljon. Emellett szeretné, ha az ország határain belül tanuló diákok segítenék azon társaikat, akiknek nem természetes a mindennapi magyar szó, és beszélgessenek a magyar kultúra rejtelmeiről.

Ez azért fontos, mert a rendezvényre több olyan gyermek érkezett, aki csak egy-egy családtagjával tud magyarul beszélni és a magyar kultúráról legfeljebb az iskolában hallhat – jegyezte meg az államtitkár.

Fülöp Attila háláját fejezte ki a Rákóczi-tábor munkatársainak, hiszen a szövetség által szervezett több mint kéttucat táborba egész nyáron 31 országból összesen 12 ezer fiatal fog érkezni.

Az államtitkár szólt arról, hogy a gondoskodáspolitika többek között felöleli az idősotthonok, a szenvedélybetegek, a gyermekvédelem világát és a hajléktalanellátó-rendszert is. A tábor és a gondoskodáspolitika között párhuzamként lehet említeni a közösségépítés fogalmát – hangsúlyozta.

Korábban írtuk

Kiemelte, minden szociális program alapja az a kötődés, amelynek „közegét valahol meg kell keresni”. Minden gyermekvédelmi probléma legnagyobb nehézsége az, hogy az érintett gyermekek, fiatalok számára hiányzik az a „kötőerő”, amit valaki megtalál egy családban – tette hozzá.

Hangsúlyozta, ezt az erőt nem lehet sem pénzzel, sem intézményrendszerrel pótolni, ezért egy tábor jó alkalom arra, hogy a közösségi egymáshoz tartozást a résztvevők megéljék és e kapcsolataikat megőrizzék.

Fülöp Attila arról is beszélt, hogy a magyar kormány az elmúlt időben rengeteg erőforrást és energiát fektetett a család- és a nemzetpolitikába. Ezzel azt próbálta meg elérni, hogy a közösségi kötődést minél több családban és fiatalban megteremtse, mert „ez a legfontosabb erőforrása a magyarságnak hosszú távon” – fűzte hozzá, kiemelve, hogy a kormány az egyházakra stratégiai partnerként is tekint.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke elmondta, vasárnap 509 középiskolás érkezett Sátoraljaújhelyre az I. Összmagyar középiskolás táborba. A diákok jelentős része Magyarországról, a többiek a Kárpát-medence külhoni területeiről jöttek, mellettük 45 olyan fiatal is részt vesz a táborban, aki az Amerikai Egyesült Államokból, Kanadából, Mexikóból, Brazíliából, Ausztráliából, Spanyolországból és Észak-Macedóniából érkezett.

Hozzátette, bíznak abban, hogy a táborban történt találkozások életre szóló élménnyé válhatnak, ezért a nyáron a nagy igény miatt további három összmagyar középiskolás tábort szerveznek, ahol a közösségépítő programok mellett kirándulásokon, sporteseményeken és csapatversenyeken is részt vehetnek a diákok.