Hirdetés

A koronavírus-járvány miatt az idén elmaradt a tizenhetedik, Budapesten megrendezendő jótékonysági gála a nehéz sorsú kárpátaljai magyar emberek karácsony előtti megsegítéséért, de a művésznő így sem engedte el a kezüket. Ez pedig hatalmas dolog, hiszen a Covid miatt még többen kerültek nehezebb helyzetbe, még több lett a rászoruló. Sajnos olyanok is, akik eddig jobb körülmények között éltek.

Nagyon sokan olvasták Beregszászi Olga Facebook-bejegyzését, amelyben mindenkit megnyugtatott: annak ellenére, hogy idén elmaradt a jótékonysági koncert, a segítség nem marad el. Mint fogalmazott: „…nem olyan fából faragtak bennünket, hogy ezt a helyzetet elfogadjuk, és a tehetetlenség kényelméből magyarázzuk, miért nem tettünk, tehetünk semmit. Amikor már látható volt, hogy nagy a baj, sokan mozdultunk meg egyszerre közös ügyünkért, és szerencsére elegen ahhoz, hogy elmondhassuk, jelentős méretű támogatást gyűjtöttünk össze.”

Megnyugvást és szeretetet érzett e sorok olvasásakor több száz ember, mert megértették, a művésznőnek mennyire fontos az itt élők sorsa, mennyire szívén viseli, kinek hogyan telik a karácsonya. Főleg a nehéz sorsú családokra gondolhatunk, egyedülálló idős emberekre, akik szebb és békésebb jövőt érdemelnek.

A művésznő nem tudott személyesen eljönni Beregszászba, hogy átadja az adományokat, ezt kárpátaljai együttműködő partnereire bízta, akik örömmel teljesítették a kérést. Tizenöt éven keresztül tízezer forintot kapott minden rászoruló, tavaly és idén már 15 ezret. Emellett pénzbeli támogatásban részesült a pszichiátriai kórház, a csecsemőosztály, a Beregvidéki Múzeum, a szociális konyha, az idősek otthona, a Kodály Zoltán nevét viselő művészeti iskola, a Csada tévé­stúdió és rászoruló tehetséges gyermekek.

Korábban írtuk

Sepa János, a Beregvidéki Múzeum igazgatója elmondta, a támogatást a múzeum fenntartására, fejlesztésére fordítja.

– Nagyon nehéz időket élünk, a segítség mindig jól jön, amiért hálásak is vagyunk a művésznőnek. A támogatást favásárlásra, villanykörték és egyéb szükségszerű dolgok beszerzésére költjük majd. A lényeg most a fennmaradás és a jövőbe vetett hit – hangsúlyozta az igazgató.

A Beregszászi Kodály Zoltán Művészeti Iskola is folyamatos támogatásban részesül. Mint Bobály István igazgató elmondta, hatalmas segítség ez, hiszen az eltelt évek alatt Beregszászi Olgának köszönhetően újult meg a táncterem, a feljárati lépcső és a vizes­blokk. A most kapott összegnek is meglesz a helye.

– Minket a Covid sem tud elválasztani fantasztikus dísz­polgárunktól. A művésznő tenni akarása és szeretete a határon akkor is át tud nyúlni, amikor korlátokba ütközik. Óriási dolog, hogy a jótékonysági koncert nélkül is megannyi rászorulónak tudta az idén is szebbé tenni a karácsonyát. Mindannyian hálásak vagyunk neki ezért, köszönjük szépen, jó egészséget kívánunk neki, és bízom benne, hogy a 2021-es előadáson ismét ott lehetek – mondta Babják Zoltán, Beregszász polgármestere, aki eddig minden évben részt vett a Budapesten megrendezett jótékonysági koncerten.