A minisztérium az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében idézte Kutnyánszky Zsoltot, aki elmondta: az ülés kezdetén bejátszották Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter videóüzenetét, aki továbbra is Ukrajna támogatását kérte a tagállamoktól. A megbeszélés során több állam képviselője a nemzeti raktárkészletekben meglévő eszközök átadása és további lőszerbeszerzés fontossága mellett érvelt.

Hirdetés

Az államtitkár hangsúlyozta, Magyarország továbbra is ragaszkodik az álláspontjához: nem ad át és nem is ad el se fegyvert, se lőszert Ukrajnának. „Az erről szóló tanácsi határozat meghozatalánál konstruktívan tartózkodunk” – olvasható a közleményben.

Kutnyánszky Zsolt beszámolt arról is, hogy az ülésen kiemelt figyelmet kapott az Európai Unió védelmi ipari és technológiai bázisának kérdése, valamint a közös uniós védelmi ipari stratégia létrehozása is. Ehhez kapcsolódóan felhívta a figyelmet: Magyarország a haderőfejlesztési program keretében jelentős figyelmet fordít a védelmi ipar felfuttatására, amivel nemcsak a hazai igényeket elégítjük ki, de célunk a nemzetközi piacra – ezáltal az Európai Unió védelmi piacára – történő bekapcsolódás is.

Rámutatott, a védelmi ipar fejlesztése is a 2024 második félében betöltött magyar uniós elnökség egyik prioritása lesz.

A védelmi miniszteri ülés másik fontos témája volt a Száhel-övezet és a vörös-tengeri térség biztonsága. Kutnyánszky Zsolt megjegyezte: az Európai Unió nagy figyelmet szentel a régiónak, amelyben Magyarország is tevékeny szerepet vállal. Az államtitkár az ülésen emlékeztetett: a magyar kormány helyben, a helyi igényekre szabva ad támogatást a stabilitás megőrzéséhez, ezért határozta el, hogy a csádi elnök meghívására egy komplex, humanitárius, mezőgazdasági, fejlesztési és védelmi pilléreken nyugvó támogatási programot indít Csádban – tudatta a HM a közleményben.

Korábban írtuk