A honlapjukon szerdán megjelent írásukban úgy fogalmaztak: Orbán Viktor Európa perifériára szorulásának gyógymódját mutatta be a tekintélyes svájci konzervatív hetilap, a Weltwoche jubileumi ünnepségén.

Hirdetés

A világrend átalakulása idején az ismételt európai felemelkedés csak az önrendelkezés visszanyerésével lehetséges – állapították meg -, ezért a magyar recept szerint szükség van az európai hadiképesség felépítésére, a visszatérésre a nemzetállamok Európájának érdekeit szem előtt klasszikus irányításhoz, egy új konzervatív vezetői generáció kinevelésére. A blokkosodás helyett az előnyös együttműködés keresése volna kívánatos világszerte, valamint szükséges a határok feletti uralom visszavétele, illetve a keresztyén kultúra megvédése – tették hozzá.

Mint írták, a kormányfő rámutatott: Európa önrendelkezése azt követően gyengült meg, hogy Ronald Reagan elnöksége után „megtört a nyugati világ sikeres belső együttműködésének alapja”, a keresztény Egyesült Államok és a keresztény Európa tandemje. Az amerikai progresszív hatalomátvétel az öreg kontinens életét is áthatja, Európa elvesztette önálló kereszténydemokrata hangját, az azt megszólaltató vezetőket a liberális mainstream végrehajtó bürokratái váltották.

Európának „le kell törnie a kezéről azt a láncot, melynek másik végén az amerikai progresszív liberálisok helytartói állnak”, hiszen így ismét szuverén szereplővé válhat. Ezt létfontosságúvá teszi az, hogy a tengerentúli baloldal ténykedése az Egyesült Államok gyengüléséhez vezetett, „a süllyedő hajó gályarabjainak sorsa pedig a végtelen alámerülés” – írta cikkében az Alapjogokért Központ.

Az Európai Unió jelenleg ennek a folyamatnak a részese, ezért van szükség arra, hogy a saját érdekeit követve „elinduljon a felszín irányába”, és olyan vezetőket válasszon, akik érzékelik a veszélyt, illetve rendelkeznek az annak elhárításához kellő képességekkel és akarattal – olvasható az írásban.

Korábban írtuk