Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Hirdetés

Mint ismert, vasárnap és hétfőn egy-egy Anonymous-videó jelent meg a bennfentes.net internetes oldalon, ezeket egy futár juttatta el pendrive-on az oknyomozó portálhoz. A felvételekből kiderült, hogy egy „kétszínű politikus” és a hozzá kapcsolható cégek négy és fél milliárd forint európai uniós támogatást és háromszázmillió forintnyi állami támogatást nyertek el.

Kulcsszerepben a Pannónia Nyomda

Kedden látott napvilágot a bennfentes.net portálon, hogy ezen cégek egyike a Pannónia Nyomda Kft, amelyet jelenleg Halász Gábor vezet, 2013 májusától 2018 januárjáig azonban az azóta a Momentum színeiben politizáló Cseh Katalin ügyvezetése alatt állt.

„A cégtörténet szerint a kft.-t 2010-ben alapította Cseh Tibor, a momentumos politikus édesapja, majd 2013-ban adta át az ügyvezetést lányának, aki egészen 2018 januárjáig volt a cég feje.

Ebben az időszakban indulhattak azon az európai uniós pályázaton is, ahol több mint 68 millió forint támogatást nyertek egy hologramos technológia kifejlesztésére.

Majd később ugyanez a cég 217.579.410 forintot nyert egy szintén Széchenyi 2020-as pályázaton úgynevezett holografikus térinformatikai leíró nyelv és digitális holografikus nyomtató kifejlesztésére. 

Ez összesen 285.706.274 forintnyi uniós pénz volt” – írta az Origo.

A portál hozzáteszi: mindezek mellett a Pannónia Nyomda Kft. három céggel, a NOVA-INN Kft-vel, a Mondat Kft.vel és a Holotech Kft-vel van kapcsolatban. A négy cég közötti legfontosabb kapcsolat, hogy ugyanarra a váci címre vannak bejegyezve. 

„Az előbb említett három cég közül a NOVA-INN összesen 200 millió forintot, a Mondat Kft. 498.809.958 forintot, a Holotech Hungary Kft. pedig 1 milliárd 748 millió forintot nyert el, ráadásul ez utóbbi cég korábban Royal Press Hungary néven is tarolt az uniós pályázatokon: a két cég összesen több mint 3,7 milliárd – 3.731.475.611 – forintnyi EU-s pénzt zsebelt be. A Pannónia Nyomda Kft. a váci cím mellett egy sziráki telephelyre is be van jelentve. Ott található az Uniotech Kft. is, ez a cég 63.167.270 forintnyi uniós támogatást kapott 2011 óta” – írja az Origo. 

Korábban írtuk

Gyenge védekezés

„Egeret szültek a hegyek, ugyanis a propagandamédiában összeadták az ugyanabba az ipari parkba bejegyzett összes cég és vállalkozás által elnyert uniós támogatást, ahol az a nyomda is működik, amit egykor édesapám vezetett” – írta kedden a Facebookon Cseh Katalin, ám a PestiSrácok szerdai és az Origo mai cikkéből világossá válik, hogy az érintett cégek nem csak úgy egymás mellé keveredtek az ipari parkban…

Az Origo tényfeltáró írásából kiderül: a közbeszerzési adatbázis szerint a Pannónia Nyomda 167.933.000 Ft értékben nyert eddig közbeszerzéseket, a legtöbbször, három alkalommal, Budapest IX. kerületének önkormányzatától a Ferencváros című újság nyomdai munkálataira. Ezeknek az értéke 23 millió forinttól 31 millió forintig terjed.

Összesen több mint 79 millió forint értékben nyertek közbeszerzést Ferencvárostól 2013 és 2016 között. Abban az időben Cseh Katalin vezette a céget.

Az Origo hozzáteszi, hogy a Pannónia Nyomda ugyancsak nyert közbeszerzést a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívumtól 3 millió 968 ezer forint értékben, valamint két ízben az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjától. 

„Az első nyertes közbeszerzésük még 2018-ban történt, akkor 26.878.000 forintot nyertek Magyarország Nemzeti Atlaszának nyomdai munkájára. A másik nyertes közbeszerzésük 2021-re datálódik. Akkor 58 millió forintot nyertek szintén Magyarország Nemzeti Atlaszának a nyomdai munkájára.

Összesen tehát a Pannónia Nyomda Kft. 143.742.800 forintnyi közbeszerzést nyert el az elmúlt években az általunk bemutatott pályázatokon. […] Ez nagyjából a fele annak az összegnek amit Anonymus említett, de ez csak az egyik cég, amely Cseh Katalinhoz köthető az egész cégháló-rendszerben” – olvasható az Origo cikkében.

Forrás: Origo

Furcsa szomszédok

Az Origo cikkében ismét előkerül a Mondat Kft., amely az elmúlt években közel félmilliárd – 498.809.958 – forint európai uniós támogatáshoz jutott hozzá.

„A Mondat Kft. az egyik ferencvárosi pályázaton elindult a Pannónia Nyomda Kft-vel szemben. Azonban az ajánlatkérő (Ferencvárosi Önkormányzat) felszólítása ellenére sem oldották fel a dokumentációban szereplő ellentmondást, ugyanis egyszerre nyilatkoztak arról, hogy nem vesznek igénybe alvállalkozót és arról, hogy igen. Egy másik esetben pedig az alkalmassági követelmények módosítására és a nyertes pályázó kihirdetése után szerződésmódosításra is sor került. Mindennek alapján felmerül annak gyanúja, hogy a cégek esetlegesen összejátszhattak a Pannónia sikere érdekében”– veti fel az Origo, hozzátéve:

ezek az ügyek még akkor történtek, amikor Cseh Katalin jelenlegi momentumos EP-képviselő vezette a céget.

Szövevényes cégháló

A ferencvárosi megrendelések kapcsán az Origo tovább kutatott és talált még mást is, mégpedig annak a 2013-as közbeszerzésnek a végén, amikor a Pannónia Nyomda először nyerte el a helyi újság nyomdai munkálatait. Itt ugyanis az Archidesign Kkt.-vel közös pályázatot nyújtottak be, és úgy diadalmaskodtak, hogy a két további ajánlattevő közül az egyik az Archidesignhoz volt kapcsolható (Visualia Kkt.), a másik pedig a Pannónia Nyomdához (Bunt 24 Kft.).

Az Origo szerint mindez azt jelenti, hogy az említett cégek könnyen összejátszhattak az ajánlattétel során, hogy a legkedvezőbb feltételeket a Pannónia–Archidesign párosnak tudják biztosítani.

A Visualia Kkt.-t egykoron az Archidesign-t irányító Prahovean Kornél alapította társával, a szintén román nemzetiségű, Ivanca Gavril Ladislauval, a ferencvárosi közbeszerzés ajánlattételének idején pedig még utóbbi volt a cég tulajdonosa és ügyvezetője. A Bunt 24 Kft. székhelye pedig korábban (2008 január és 2009 október között) a Cseh családhoz és a Pannónia Nyomdához is köthető, Frangepán utca 16.-ban volt megtalálható (ahol egyébként ekkoriban is székelt egy Cseh Tiborhoz köthető cég, a ma már megszűnt Pannónia-Print Kft.), ráadásul ez idő alatt az ajánlattevő cég vezetésében nem történt változás.

A külföldre is kiterjedő céghálóról korábban itt írtunk.