Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Hirdetés

Arató Gergely, a DK vezérszónoka egyetértett azzal, hogy Magyarország – hasonlóan más közép-európai országokhoz – szerencsésen átvészelte a járvány legrosszabb részét. Köszönetet mondott szakembereknek, akikre szerinte a kormány az esetek egy részében hallgatott, és megköszönte a védekezés frontvonalában dolgozók munkáját.

Hangsúlyozta: az ellenzék a később hatékonynak bizonyuló intézkedéseket nem csak hogy támogatta, hanem sürgette és követelte, ugyanakkor a kormányoldal a járvánnyal szembeni védekezésből politikai ügyet akart csinálni, azt volt a szándéka, hogy ne jöjjön létre egység. Emlékeztetett: az ellenzék támogatta volna a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényt, ha abban időkorlát is szerepel.

A veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló előterjesztést „kamu” törvényjavaslatnak nevezte, amelyben a kormány saját magától kéri a felhatalmazás visszaadását.

Korábban írtuk

Bírálta a veszélyhelyzet megszüntetésével összefüggő átmeneti szabályokról és az egészségügyi készenlétről szóló javaslatot is, amely értékelése szerint arra ad lehetőséget, hogy a kormány a tisztifőorvos javaslatára, minden további egyeztetés és parlamenti felhatalmazás nélkül közegészségügyi veszélyhelyzetet hirdessen. Szerinte a kormány ezzel szinte korlátlan felhatalmazást kapna. Közölte: a DK ezért egyik javaslatot sem támogatja ebben a formában.

Úgy értékelt: az előterjesztésekből hiányzik a munkanélküliek és a kisvállalkozások helyzetének javítása.