Hirdetés

A 2022-es választások után az ellenzéki politikusok közül egyedül Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője vette a fáradságot, hogy levonja a baloldal számára megsemmisítő vereség tanulságait és elgondolkodjon, mit kellene máshogyan tennie az ellenzéknek a következő választásokig. A politikus szerint a választási bukás egyik legfőbb okozója a „céltalan orbánozás” volt, és arra hívta fel társai figyelmét, hogy politikájukat „nem lehet egy szűk kemény magnak szóló radikális akciókra építeni”. Bírálta a nyugati liberális politikai gondolatok kritikátlan átvételének gyakorlatát, és kijelentette, kevesebb ellenzéki pártra van szükség. Augusztusban éles hangvételű bejegyzésben reagált Gyurcsány Ferenc Készülünk című írására is. „Ne készüljünk jövő héten kormányváltásra! Mert nem lesz. És a jövő hónapban sem. Aki ezt sugallja és erre készül, az nem őszinte az emberekkel, és hamis reményekkel hitegeti őket. […] A választók 5, 10 vagy akár 15 százalékának támogatása ugyanis nem elegendő ahhoz, hogy leváltsuk ezt a kormányt. Egy kisebbség – legyen az bármilyen erős, ha kisebbség – nem fog kormányt váltani.”

Idő előtti visszatérés

Persze a baloldallal szemben kritikus véleményeket megfogalmazó politikus Brüsszelben épp azt teszi, amit itthon szavakban elítél: „vég nélkül orbánozik”, EP-képviselői tevékenysége pedig abban merül ki, hogy kampányol a Magyarországnak járó uniós források megvonásáért, megszavazza a hazánkat elítélő jelentéseket, azaz nyíltan a magyarok ellen dolgozik.

Tény ugyanakkor, hogy az ellenzéknek szervezeti és szellemi megújulást szorgalmazó Donáth Annának van önálló karaktere, ami nagyban megkülönbözteti a többi ellenzéki politikustól. Vagy legalábbis a múlt hét végéig megkülönböztette, hiszen a semmilyen konkrétumot sem tartalmazó jövőértékelő beszédével nem tudott átlépni a plakátokon is feltűnő saját árnyékán. A Momentum exelnökének októberben született gyermeke, ezért májusban nem is indult újra a párt tisztújításán, az utóbbi hónapokban kivonta magát a közéletből. Az újdonsült édesanya múlt hét végi színre lépése tehát bőven idő előtti, de a Momentum tájáról érkező hírek szerint azért volt rá szükség, mert Gelencsér Ferenc, a párt májusban megválasztott új elnöke nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A szülési szabadságon lévő Donáth Anna visszatérését készítette elő a Ki vezethet új útra minket? címmel januárban indított országos óriásplakát-kampány, amely azt hirdette, hogy Donáth Anna személye a megoldás a „drágulás, a gázáremelés és a tanárhiány” ellen. Múlt hétre időzítették azt a felmérést is, amely szerint ő a legnépszerűbb ellenzéki politikus. A Momentum házi közvélemény-kutató cége, a 21 Kutatóközpont a beszéde előtt jelentette meg azt a felmérését, amely szerint Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára Magyarország két legutasítottabb politikusa, Donáth Anna elutasítottsága pedig még Orbán Viktor miniszterelnöknél is alacsonyabb, az ellenzéki szavazók közül csak öt százalék tartja ellenszenvesnek.

Üres lózungok

A politikai marketinggel alaposan megtámogatott jövőértékelő beszéd tele volt üres lózungokkal, és semmi újat, előrevivőt nem tartalmazott. Donáth Anna azzal kezdte, hogy a szorongás évtizedeit éljük, és ostorozta a rendszerváltó erőket a befejezetlenül hagyott rendszerváltás miatt. Kijelentette, hogy az ellenzéknek radikálisan máshogy kell politizálnia, de ennek lehetséges módjait nem vázolta fel. Az ellenzéki füleknek egyetlen pozitív üzenettel kedveskedett, miszerint a jelenlegi rendszernek előbb-utóbb vége lesz, persze azt nem tudta megmondani, mikor, és említést sem tett arról, hogy a Momentumnak mi lesz mindebben a szerepe. Hozzátette, úgy lehet közelebb kerülni a „rendszer” bukásához, ha hiteles jövőképet tudnak felvázolni, de hogy mi lenne ez, arról hallgatott. Annál, hogy „új szövetséget kell kötni politikusok és civilek között”, illetve hogy „meg kell tervezni a jövő Magyarországát”, még a közéletbe 2017-ben berobbanó kezdő Momentum-politikusok is többet tudtak mondani. Hosszasan beszélt a klímavédelemről, holott azt még neki is tudnia illene, hogy ez az egyik olyan téma, amivel egészen biztosan nem lehet választást nyerni. „Ezek szerint arra vár Donáth Anna, hogy majd egyszer összedől Orbán rendszere és akkor ő majd előlép? Ez ám a politikai teljesítmény!” – vonta le a következtetést találóan a beszéd után egy hozzászóló Donáth közösségi oldalán.

Korábban írtuk

Kiszelly Zoltán, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója a Demokratának elmondta, a Momentum plakátkampányaihoz képest Donáth Anna beszéde messze alulmaradt a várakozásoktól. A politológus szerint a 2021-es baloldali előválasztás eredményei megmutatták, hogy a nagyvárosokban erősen jelen van egy ellenzékváltó pólus, amelynek még nincs vezetője.

– Donáth Anna azért tért vissza idő előtt szülési szabadságáról, mert Gelencsér Ferencnek, a Momentum elnökének nem sikerült pártját az ellenzékváltó pólus vezetőjévé tennie, hiába utazott el még Kijevbe is. Donáth Annára hárult a feladat, hogy átvegye az ellenzékváltó pólus vezetését, és a négy-hat százalékos Momentum utolérje a nyolc-tíz százalékos DK-t, hiszen csak így lehet Dobrev Klára kihívója. Következő feladata pedig az, hogy a 2024-es EP-választáson legyőzze a DK-t, amivel a Momentum az ellenzék vezető erejévé válhatna. Donáth Annának olyan témát kellett volna találnia a jövőértékelő beszédében, amely markánsan megkülönbözteti a többi ellenzéki párttól – fejtette ki Kiszelly Zoltán.

Minden marad a régiben

A politológus viszont úgy látja, Donáth Anna erőtlen beszédével biztosan nem tud új lendületet adni a Momentumnak, miközben a DK a különböző ellenzéki politikusok átigazolásával növekedési szakaszba lépett.

– Donáth Anna retorikailag, politikailag és szervezetépítési szempontból is alulteljesített. Sem programot nem hirdetett, sem útmutatást nem adott, amely bevonzaná a baloldali szavazókat; amely valamilyen perspektívát mutatna fel. Még annyit sem mondott, hogy indítsák újra a cselekvés köreit vagy támogassák a tiltakozó tanárokat. Önmagához képest sem mondott semmi újat. Bár nevében jövőértékelő beszédet tartott, nem látjuk azt az utat, amin a jövő felé vinné akár a pártját, akár a baloldalt, akár Magyarországot. Azt nyilatkozta korábban, hogy nem akar messiás lenni, pártja viszont most pontosan a messiás szerepét osztotta rá. Ő lett a jövő ígérete, de nem kapott a pártban semmilyen pozíciót, nincs olyan státusa, mint például Dobrev Klárának az árnyékkormányfői szerep, amely kiemelné őt a többi politikus közül – mondta Kiszelly Zoltán. Hozzátette, ahogy a hétvégén Kunhalmi Ágnes is odaszólt a DK-nak, úgy megtette Donáth Anna is, de a nyílt konfliktust egyikőjük sem vállalta fel, amiből szerinte arra lehet következtetni, hogy az ellenzéki térfélen minden változatlan marad: elvitatkozgatnak egymással, hiszen ugyanazért a tortaszeletért küzdenek, de a végeredmény ugyanaz a globalista dollárbaloldal, ami eddig is volt.

– A Momentum felvezető kampányának címe az volt, hogy Ki vezethet új útra minket? Arra sem kaptunk választ, hogy a pártjának vagy Magyarországnak szánja-e az új utat. Ha még a Momentum új útja sem látszik, akkor hogyan szeretné Magyarországot új útra vezetni? – mutatott rá a politikai elemző.