Hirdetés

Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára beszédében elmondta, egy ellenzéki képviselő kifogásolta, miért épül az iskolában kápolna. Az államtitkár ennek kapcsán arra hívta fel a figyelmet, fel kell vállalnunk saját értékeinket, akár azt is, hogy állami iskolában teret adnak a hitoktatásnak is.

Fel kell vállalni, hogy az oktatási rendszerünk nemzeti alapon áll – szögezte le, hozzátéve, ezzel próbálják ellensúlyozni a világhálóról nap mint nap a gyermekekre „ömlő globalista környezetet”.

Úgy vélte, soha még ilyen, a helyi, nemzeti identitást érintő kihívás nem érte még a világ nemzeteit, mint akár csak az elmúlt egy évtizedben.

Ha erre nem válaszolunk, nem tesszük a dolgunkat, elveszünk és asszimilálódunk és egyszer majd a szarmatákkal együtt a Kárpát-medencében egykor élt népek között sorolhatnak fel minket a történelemkönyvben – jegyezte meg. Kiemelte: mi „itt szeretnénk lenni ezer év múlva magyarként és keresztényként”.

Fotó: facebook.com/Jedlik Ányos Gimnázium

Ágh Péter, az Építési és Közlekedési Minisztérium állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára arról beszélt, az alapításakor is korszakalkotó intézmény 22,5 milliárd forintból kívül-belül megújulhatott, annak ellenére, hogy a világ nyugati országai jelentős gazdasági nehézségekkel küzdenek. Hozzátette: ezzel Magyarország a jövőbe fektet be.

Megjegyezte: a gimnázium fejlesztése összetett feladat volt, de sikerült úgy megvalósítani, hogy hű maradjon az iskola egykori tanárának, Vermes Miklós „Muki bácsi” szellemiségéhez.

Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos, jedlikes öregdiák méltatta azt a széleskörű összefogást, ami lehetővé tette a felújítást és bővítést, és kiemelte: a JÁG rekonstrukciója Magyarország legnagyobb, teljes egészében államilag finanszírozott közoktatási-köznevelési beruházásaként valósult meg. Ezt a bizalmat, a magyarok adóforintjaiból juttatott bőkezű támogatást kötelességünk megszolgálni sikeres tanulással és eredményes oktató-nevelő munkával – fogalmazott.

Hozzátette: a Jedlik Ányos Gimnázium Csepel és Budapest egyik szellemi központja, oktatási-nevelési centruma, szellemiségét meghatározza az alapítók, a csepeli munkásszülők, a Szent Benedek-rend és a mindenkori tanárok öröksége.

Úgy vélte, a csepeliek számára fontos volt, hogy a JÁG egy, a hagyományaira büszkén alapozó, ugyanakkor a 21. század igényeinek megfelelő, megújult tudásközpontként folytassa több évtizedes, elhivatott munkáját.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Aula a felújított és kibõvített csepeli Jedlik Ányos Gimnáziumban 2023. augusztus 29-én.

Felidézte: 2016-ban határozták el a JÁG felújítását, majd a kormány döntött a finanszírozásról, elkészültek a különböző tervek és megindult a kivitelezés. Hozzátette: 2019 és 2021 között „komoly bizonytalanságot és másfél éves időhátrányt jelentett, hogy a csepeli önkormányzat vezetése nem tudott felnőni a feladathoz, elbukták az ölükbe hullott lehetőséget”, és ezt csak úgy tudták orvosolni, hogy állam visszavette az eredetileg a polgármester felelősségére bízott felújítási feladatot. Németh Szilárd szerint „egy ilyen szellemi és fizikai nagyságrendű munkához nem hangzatos szócséplére, hanem vasakaratra, valós tudásra és cselekvő közösségszervező erőre van szükség”.

A politikus kiemelte: az ország legmodernebb, legjobban felszerelt iskolájában 760 diák tanulhat és 70 tanár dolgozhat 24 osztályban és 15 ezer négyzetméteren a legmodernebb, körülmények között.

Németh Szilárd szólt arról is, hogy voltak a beruházásnak „ellendrukkerei”. De ezen a szép ünnepen meg is bocsájtunk nekik és békejobbot nyújtunk feléjük és arra kérjük őket, szurkoljunk, imádkozzunk és tegyünk közösen a Jedlik és Csepel sikeréért – fogalmazott. Hozzátette: a felújításon közel hatszázan dolgoztak, és külön megköszönte Orbán Viktor miniszterelnöknek, valamint több miniszternek, államtitkárnak a munkáját.

Bese Benő, a JÁG intézményvezetője arról beszélt, ahogyan az iskola 1952-es átadásakor Közép-Európa egyik legmodernebb iskolájának számított, most is büszkén mondhatják el ugyanezt. Hozzátette: a középfokú felvételi adatai azt mutatják, egyre több csepeli és környékbeli diák választja az iskolát. Reményét fejezte ki, hogy az iskola vonzáskörzetében élők megértik, hogy aki tanulni akar, az a Jedlikben különleges körülmények kötött bontakoztathatja ki tehetségét.

A rendezvényen Németh Szilárd átvehette Bese Benőtől a Jedlik-érmet, amivel az iskola Németh Szilárdnak a felújítás érdekében végett kiemelkedő tevékenységét ismerte el. Németh Szilárd a díjat köszönete kifejezéseként megosztotta azokkal, akik részt vettek a gimnázium felújításában.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán
A felújított és kibõvített csepeli Jedlik Ányos Gimnázium 2023. augusztus 29-én.

Az iskola régi épületrészét felújították és egy új épületrész is épült. Az iskolában színháztermet, sportcsarnokot, szaktantermeket, könyvtárt és kápolnát is kialakítottak. Az akadálymentes közlekedést liftek segítik. A beruházás a Laterex Zrt. kivitelezésében valósult meg.

A rendezvényen részt vett mások mellett Borbély Lénárd XXI. kerületi polgármester, valamint jedlikes tanárok, diákok, öregdiákok.

Korábban írtuk