Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Átadták az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat elismeréseit

Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, a pályázat fővédnöke köszöntőjében kiemelte: az orosz-ukrán konfliktus kihívások elé állítja a világot, az üzleti és fogyasztói várakozások romlanak. Ebben a nehéz helyzetben a kormány célja megőrizni a magyar gazdaság stabilitását, növekedést, javítani az üzleti szféra és a lakosság várakozását – tette hozzá.

Hirdetés

Az Országgyűlés alelnöke szerint az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat rámutat arra, hogy a vállalatoknál az innovációt, a tudást, a megoldásokat előtérbe helyező modellváltásra van szükség a fenntarthatósági szempontok szem előtt tartása mellett.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkár elmondta, a klímaváltozás káros hatásai egyre drasztikusabban érezhetők, az időjárás változásának ellensúlyozására, az öntözési gazdálkodás fejlesztésére az agrárkormányzat jelentős erőfeszítéseket tett. Ismertette, hogy létrejöttek az öntözési közösségek, a gazdálkodóknak az öntözési beruházások megvalósításához a Vidékfejlesztési programban eddig csaknem 45 milliárd forint támogatást ítéltek oda az elmúlt hat évben. A Közös Agrárpolitika Stratégiai Terve alapján 2023 és 2027 között az eddiginél is több forrás, mintegy 70 milliárd forint jut majd az öntözéses gazdálkodás fejlesztésére.

Ezek a fejlesztési források részei annak a 4265 milliárd forint támogatásnak, amelyet a kormány a magyar vidék, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar fejlesztésére biztosít – tette hozzá az Agrárminisztérium államtitkára.

Kiss Károlyné Ildikó, az Érték és Minőség Nagydíj pályázati rendszer alapítója beszámolt arról, hogy a pályázatot 2022-ben ötödik alkalommal jelentette meg a kiírói tanács. A felhívás a gazdaság szinte teljes palettáját felöleli, 45 főcsoportban több mint 100 témakört érint. A pályázat fővédnöke Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, kiemelt támogatója a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkársága, szakmai támogatója az Agrárminisztérium, szakmai partnere a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Az idén az öt fordulós értékelés eredményeként 34 pályázó 41 munkája kapta meg az Érték és Minőség Nagydíj Tanúsító Védjegy használatát. A legkiemelkedőbb pályázatok közül 7-en, munkájuk külön elismeréseként különdíjakban is részesültek – ismertette Kiss Károlyné Ildikó.

Közölte, hogy a díjazottak többsége, mintegy 80 százaléka rendelkezik már ÉMIN, vagy valamilyen más minősítéssel, díjazással, védjeggyel, 19 pályázó már korábban is részt vett a pályázaton. A 2022. évi díjazottak az ország 13 megyéjéből és Budapestről érkeztek.

Az alapítók és a kiírók tanácsa külön elismeréseit Latorcai János adta át.

  • Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Vállalkozási Nívódíjat a legtöbb ÉMIN védjegyet használó Lidl Magyarország Kereskedelmi Bt. kapta.
  • Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Innovációért Nívódíjat Terék József előadóművész érdemelte ki a Tárogató Hungarikum Koncert Online Edition 2021 megnevezésű pályázatáért.
  • Az Érték és Minőség Energiahatékonyságért és Környezetvédelemért Nívódíjat a Karsai Műanyagtechnika Feldolgozó és Szerszámgyártó Holding Zrt. magaságyás légáteresztő fallal elnevezésű pályázatának ítélték oda.
  • Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Digitalizációért Nívódíj idei tulajdonosa a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. „Zöldülj velünk” szemléletformáló programja.
  • Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Év Felfedezettje különdíjat az Optimális Biztosítási Kft. optimális akadémia RINO képzési programja érdemelte ki.
  • Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Lokálpatrióta Különdíjat a Panyolai Szilvórium Zrt. kapta.
  • Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Ifjúságért Nívódíjat a Balázs-Diák Kft. vette át.
  • Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Kommunikációért Nívódíjat a TV2 Hírigazgatóság műsorainak szerkesztőségei, az M1 Csatornaigazgatóság alkotógárdája és a Ripost szerkesztősége érdemelte ki.

Az ünnepségen átadták a különböző cégek, főhatóságok, civil szervezetek különdíjait is.

Korábban írtuk