Amint egymás után kerülnek nyilvánosságra az Action for Democracy működését leleplező videók az X-en, egyre inkább bebizonyosodik: az alighanem Soros-pénzekkel kitömött szervezet egész Európában, sőt azon túlmenően is igyekezett irányítani a geopolitikai folyamatokat, írja a Mandiner.

Hirdetés

Ezt a kontrollt például hazánk és más szuverén országok választásainak a befolyásolásával kívánták elérni, amihez az uniós és az amerikai vezetéssel kiépített kapcsolataik is rendelkezésre álltak, s a nemzetközi fősodratú média is partnerük volt az aknamunkában.

Az Action for Democracy (A4D) az Európai Unió egészére kiterjedően igyekezett befolyásolni a politikai erőviszonyokat. Ez derül ki az X-en található MagaBabe nevű profilon a minap megosztott videóból, amelyen Kati Marton, az A4D kuratóriumi elnöke a lengyelországi aknamunkájukról beszélve árulja el, hogy valójában az európai nagypolitikát igyekeztek a nekik tetsző módon alakítani.

A varsói amerikai nagykövetnél is lobbiztak

„Épp most voltunk Lengyelországban, Dávid és én. Sok fiatal vezetővel találkoztunk, mert tőlük jön az energia. A demokrácia megmentése áll az érdeklődésünk homlokterében, ahol csak lehetőségünk van rá. Így most nagy erőfeszítéseket teszünk Lengyelországban, mert ott hamarosan választások lesznek, amelyek nagyon kritikusak. Nagyon kritikusak. És óriási hatása lenne az EU-ban annak, ha Lengyelország a szélsőjobbra tolódna. (…) Nemrég Varsóba utaztunk és én szerveztem a találkozókat, mert tudja könnyebb volt nekem találkozót szerezni Brzezinski nagykövettel vagy éppen a német nagykövettel” – fejtette ki Kati Marton.

Korábban írtuk

Ezek szerint tehát az A4D kuratóriumi elnöke az említett „Dáviddal” együtt – aki minden bizonnyal Korányi Dávid, a szervezet ügyvezető igazgatója – Mark Brzezinskivel, az USA varsói nagykövetével beszélte meg, miként tudnák hatalomra segíteni Donald Tuskot és szövetségeseit, szemben a Marton által szélsőségesnek nevezett, valójában konzervatív PiS-kormányzattal.

Figyelemreméltó, hogy miközben Marton a demokrácia megmentéséről beszél, a befolyásgyakorlási akcióikkal és a külföldről – elsősorban Soros Györgytől érkező pénzekkel – több országban is épp a választások demokratikus voltát veszélyeztették.

Karácsonyékkal együtt a magyar érdekek ellen előszobáztak Brüsszelben

Az elmúlt hetekben nyilvánosságra hozott videókból kiderül, hogy az A4D a brüsszeli és az amerikai vezetésben is képes megmozgatni a kellő szálakat a céljaik elérése érdekében. Az egyik ilyen felvételen Korányi – aki korábban Karácsony Gergely városdiplomáciai főtanácsadója is volt – arról beszél, hogy a baloldali vezetésű fővárosi önkormányzattal együtt azért lobbiztak az Európai Bizottságnál, hogy Magyarország ne kapja meg a neki járó uniós forrásokat.

Eric Koch, az A4D együttműködő partnere pedig arról számol be a videók egyikén, hogy vezető nemzetközi médiumokon keresztül is terjesztették a magyar kormány lejáratására készített propaganda anyagokat.

Az aktivista szerint a 2022-es választást megelőzően például a CNN politikai igazgatójára, valamint a NBC News elnökére gyakorlatilag napi szinten igyekezett nyomást gyakorolni, hogy képernyőre kerüljenek a hazánkat kedvezőtlen színben feltüntető anyagok.

Koch a szerkesztőségek alsóbb szintjeit is megpróbálta rávenni, hogy az Action for Democracy narratívája szerint tudósítsanak a magyar közéletről: a többi között az Associated Press, a Bloomberg, az AFP, a The New York Times, valamint a The Washington Post mintegy 1500 újságíróját és szerkesztőjét bombázta e-mailekkel a választást megelőző hónapokban.

Tartottak Orbán Viktor amerikai népszerűségétől

Kochot és társait annyira aggasztotta Orbán Viktornak az amerikai republikánus párti körökben mért növekvő népszerűsége, hogy a miniszterelnök hírnevének besározására külön lejárató cikket íratott az USA-ban legnépszerűbb hírportálnak számító Yahoo News-ra egy fehér házi tudósítóval.

A MagaBabe-en megjelent videók fontos előrelépést jelentenek annak leleplezésében, hogy az A4D és a mögötte álló donorok, élükön Soros Györggyel miként igyekeznek az érdekeiknek megfelelő mederbe terelni a geopolitikai folyamatokat, s hogy ehhez milyen kapcsolati háló és mekkora pénzügyi eszközök állnak rendelkezésükre.

Korábban ugyanis azt bizonygatták, hogy alulról jövő kezdeményezésként civilek mikroadományaiból jöttek össze a milliárdok, amelyeket egy úgynevezett kultúraváltó kampányra költöttek, ám néhány hete a szervezet az adományozóknak küldött levelezésben kimondta: valójában az ellenzéki pártokhoz mentek a pénzek.

A videókon az A4D több vezetője azt is elismerte, hogy jórészt a tőzsdespekulánstól származtak a guruló dollárok.

Emlékezetes: a 2022-es választás külföldi befolyásolásának a feltárására indított, és tavaly nyáron a titkosítás alól részlegesen feloldott titkosszolgálati jelentés szerint az Action for Democracy-n, és egy svájci alapítványon keresztül mintegy négymilliárd forintnyi külföldi pénz érkezett Magyarországra, amiből a baloldal kampánytevékenységét finanszírozták.

Már a Szuverenitásvédelmi Hivatal is vizsgálódik

Mivel a beavatkozási kísérlet komoly nemzetbiztonsági kockázatot hordozott az ország szuverenitására nézve, a hasonló esetek megelőzésére az Országgyűlés fideszes többsége múlt év végén megszavazta a szuverenitásvédelmi törvényt, s ehhez kapcsolódóan módosították az alaptörvényt is.

Február 1-től pedig működésbe lépett az újonnan létrehozott Szuverenitásvédelmi Hivatal is, ami arra készül, hogy alaposan átvizsgálja az Action for Democracy-ról a MagaBabe-en megjelent teljes videóanyagot.

Az eredeti cikket IDE kattintva olvashatják el a Mandiner oldalán.