Az alábbi videóban 12:20-tól látható Ungár Péter felszólalása és Schanda Tamás válasza:

Hirdetés

Ungár Péter (LMP) arról beszélt, hogy amikor a kormánynak lehetősége volt választani a keményebb vagy a rosszabb klímacélok között, mindig az utóbbit választotta, mindig úgy szavazott, ahogy a nagy autógyárak elvárták tőle. Egy valóban jobboldali kormány sosem hagyná, hogy a magyar természeti örökséget szétverjék és az is sokat elmond a kormányról, hogy nincs önálló környezetvédelmi minisztérium – vélekedett.

Azt mondta: amikor a kormány érezte, hogy a magyarok elvárják a klímváltozás ellen fellépést, bejelentett egy akciótervet, de végül azokat az intézkedéseket sem lépte meg, amelyek néhány dolgot megoldottak volna. Akkor lehet valódi zöldpolitika, ha vannak zöldpolitikusok egy kormányban, de ez a kabinet nem tartja fontosnak a zöldpolitikát, csak megpróbálja magát zöldnek beállítani – értékelt. Hozzáfűzte: az ellenzék győzni fog a választáson, és akkor újra lesz zöldpolitika Magyarországon.

Schanda Tamás: volt lehetőségük cselekedni

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára úgy válaszolt, a baloldali képviselőknek volt és van lehetőségük, hogy megmutassák, nemcsak beszélnek a zöld ügyekről, hanem valóban cselekednek is. Volt lehetőségük cselekedni, de amikor az Országgyűlés döntött a klímasemlegességről, az ellenzék nem szavazta meg – emlékeztetett.

Korábban írtuk

Közölte: az ellenzéki politikusok nemet mondanak a konkrét cselekvésre is, mert amikor a hatalomban lévő főpolgármesternek választani kell, hogy közparkot fejleszt vagy privatizál, utóbbit választja, amikor lehetősége lenne tisztább Budapestet létrehozni, leszerelteti a szemeteseket, valamint mesterségesen dugókat hoz létre, amivel a környezetszennyezés is növekszik.

Kiemelte: Magyarország a klímabajnokok közé tartozik, ebben van eredménye a kereszténydemokrata kormánynak.

Azt kérte a képviselőtől, hogy ha komolyan veszi a zöldpolitikát, ne támadja a kormány jó intézkedéseit.