A Századvég elemzője szerint az ellenzéki főpolgármester-előválasztás látszatverseny, amelynek egyetlen valódi célja a médiafigyelem megszerzése. 

Fotó: MTI (archív)

Fotó: MTI, archív, illusztráció

Erdős Gergely az M1 aktuális csatornán hétfőn azt mondta, az első forduló indulói, az MSZP-s Horváth Csaba és Karácsony Gergely, a Párbeszéd jelöltje egyetért abban, hogy programjaik 90 százalékban azonosak, így nem meglepő, hogy a kampányukban nem ütköztek valódi érdekek, koncepciók, inkább csak szimpla hatalmi harc zajlott. 

A szakértő úgy véli, hogy az előválasztás koncepciója a kezdetektől fogva „több sebből vérzik”. Megjegyezte: sokat elmond a baloldali pártok állapotáról, hogy Puzsér Róbert, „egy celeb kénye-kedve alapján alakították az előválasztások forgatókönyvét”.

Kérdéses, hogy miért volt szükség politikai tényezőként tekinteni Puzsér Robertre, hiszen ezek a pártok folyamatosan hangoztatják, hogy támogatottságuk Budapesten a legnagyobb – fűzte hozzá Erdős Gergely.

Az ellenzéki előválasztás első fordulóját Karácsony Gergely nyerte, aki a nyári második fordulóban az LMP által támogatott Puzsér Róberttel és Sermer Ádámmal, a Magyar Liberális Párt jelöltével versenyezhet majd.