A határokon átnyúló tevékenységet folytató európai egyesületek és nonprofit szervezetek alapszabályairól szóló jelentés kedd esti plenáris EP-vitáját megelőzően nyilatkozva a képviselő kifejtette: az EP saját kezdeményezésű jelentése a tagállamok hatásköreit leépítve, egy európai uniós civil szervezeti ügynökség létrehozását helyezi kilátásba, az európai szuperállam jegyében.

Hirdetés

Mint mondta, ennek az ügynökségnek az lenne a feladata, hogy ellenőrizze a jelentésben javasolt rendelet alkalmazását, és ezáltal beleszólása lehetne a civil szervezetek tagállami és uniós finanszírozásába, „a nyílt társadalmak előmozdítása érdekében”. A jelentés egy uniós irányelvjavaslatot is magában foglal, amely előírná, hogy a nemzeti szabályozás a minimális átláthatóságot sem követelheti meg a nonprofit szervezetektől, különösen a pénzügyeket illetően. „Olyan alapinformációk – tette hozzá -, mint az alapítási adatok, tagság, működés, költségvetés, kiadások bizalmas információnak minősülnének.” A képviselő arra is rámutatott, hogy a javasolt jogszabálycsomag alapján bármely civil szervezet uniós státuszt választhat, ha működése „határokon átnyúlónak minősül”, és ha így veszik nyilvántartásba, akkor nincs olyan tagállam, amely érdemben számonkérhetné működését.

„Míg a bevándorláspárti Soros-szervezetek törvényt sértenek, semmibe veszik az uniós határvédelmi szabályokat, embercsempészekkel működnek együtt, az EP gyakorlatilag a jogrend és az állampolgárok fölé kívánja helyezni ezeket” – jelentette ki.

Mint mondta, „a jelentéstevő az a német radikális baloldali Sergey Lagodinsky, aki korábban Lengyelországtól és Magyarországtól kívánt az uniós bizottságon keresztül megvonni forrásokat”.

Korábban írtuk

„A jelentésben Lagodinsky nevesíti Magyarországot, mégpedig az uniós bíróságnak a hazai civil szervezeteket érintő 2020-as törvénnyel kritikus döntésével összefüggésben. Pedig sem a bíróság, sem a bizottság nem állította soha, hogy a civil szervezeteknek olyan előjog járna, amely alapján mentesülniük kellene az átláthatósággal kapcsolatos összes követelmény alól” – mutatott rá.

A képviselő azt mondta, súlyosan aláásná a jogállamiság elvét, amennyiben a civil szervezetek ellenőrizhetetlenné válnak. „Ez a kezdeményezés nem a valódi civil szervezeteket védi, hanem azokat az álcivil érdekeket, amelyek kiszolgálják az európai baloldal nemzetállamok gyengítésére irányuló föderalista törekvéseit” – fogalmazott.

A Fidesz EP-képviselői elutasítják ezt a jelentést, „a mi EU-felfogásunk erős nemzetek szuverenitására épül, nem engedjük át a civil szervezetekkel kapcsolatos hatáskört az EU-nak” – szögezte le Schaller-Baross Ernő.