A Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint az európai baloldal továbbra is a felső korlát nélküli betelepítést erőlteti a külső határok megvédése és az európai polgárok védelme helyett – erről Gulyás Gergely szerdai budapesti sajtótájékoztatóján beszélt.

Fotó: mti, archív, illusztráció

Gulyás Gergely szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hétfőn az Európai Parlament (EP) polgárjogi, bel- és igazságügyi bizottsági ülésén a „nyomasztó többségben” lévő baloldali és liberális képviselők egyértelművé tették, hogy az EP-ben továbbra is jelentős többsége van a felső határ nélküli betelepítési kvótáknak. A Fidesz alelnöke ugyanakkor fontos előrelépésnek nevezte Martin Schulz nyilatkozatát, miszerint párbeszédre van szükség mindazokkal, akik Orbán Viktorhoz hasonlóan egyértelműen elutasítják az Európai Unió bevándorláspolitikáját.
    
„Mi ezt a párbeszédet üdvözöljük, de azt is üdvösnek tartanánk, ha az Európai Parlament szocialista elnöke megpróbálna korlátokat szabni a saját frakciójában láthatóan többségbe került politikai extremizmus képviselőinek” – fogalmazott Gulyás Gergely.
    
Hozzátette: ezek az álláspontok semmibe veszik az európai választópolgárok többségi véleményét, továbbra is a bevándorlás mellett állnak ki az európai polgárok védelme helyett, és továbbra is a felső korlát nélküli betelepítést erőltetik a külső határok megvédése helyett.
    
Gulyás Gergely hangsúlyozta, az EP bizottsági ülésén a baloldal a legszigorúbb álláspontot képviselte, amikor azt mondta ki, hogy a felső korlát nélküli automatikus betelepítési kvótát a lehető leggyorsabban kell elfogadnia az EP-nek.
    
Szerinte az is látszik, hogy továbbra is elfogadhatónak tartják azt az eljárást, hogy az EP és a miniszterek tanácsa együttesen kerülje meg az állam- és kormányfők fórumát. Az EP baloldali, liberális és kommunista többsége semmilyen kivételt nem kíván megengedni a kötelező betelepítési kvóta alól, így Magyarországnak és a visegrádi négyek országainak is kötelező lenne bevándorlókat befogadni – folytatta, hozzátéve: a bizottsági meghallgatáson azt a nyilvánvaló tényt is tagadták, hogy összefüggés lenne a bevándorlás és a terrorizmus között, valamint olyan szélsőséges állítások is elhangzottak, hogy Európa elsősorban a bevándorlóért tartozik felelősséggel. De volt, aki a magyar népszavazást rasszistának nevezte – jegyezte meg a fideszes politikus.
    
Látszik, hogy semmibe veszik a népszavazás eredményét és azokat a demokratikus megoldásokat, amelyekkel egyértelművé válna, hogy az európai polgárok nagy többsége elutasítja az életidegen, gyakorlatban végrehajthatatlan bevándorlási politikát – mondta.
    
Gulyás Gergely a kvótareferendum eredményére utalva kiemelte, Magyarországon új egység jött létre, 3,3 millió ember egybehangzó akarata rendkívüli erő, hiszen soha, semmilyen politikai erő mögött ilyen nagyságrendű szavazótábor nem állt. Ezért tartják szükségesnek az alkotmánymódosítást, és örülnek annak – mondta -, hogy a jelenlegi nyilatkozatok szerint 80 százalékhoz közelítő többsége lesz a Parlamentben. Ugyanakkor jelezte, ezzel sem elégedettek, szeretnék, ha az LMP és az MSZP is támogatná az alkotmánymódosítást. Ki fog derülni, hogy az MSZP valójában bevándorláspárti állásponton van vagy legalább az alaptörvény-módosítással képes az EU-s bevándorláspolitika elutasítására – jelentette ki.

(MTI)