Az LMP szerint szabályozott formában, de vissza kell állítani a szabad tankönyvpiacot, bővíteni kell a könyvkínálatot, a tanároknak pedig meg kell hagyni a választás lehetőségét.

Fotó: MTI, archív (szerk.)

Kanász-Nagy Máté, az ellenzéki párt országos elnökségének titkára szerdai budapesti sajtótájékoztatóján úgy ítélte meg, hogy az új Nemzeti alaptanterv ellehetetlenítené a nem állami tankönyvkiadókat. Kijelentette: a kormányzat szerinte eddig is törekedett erre, a jó minőségű tankönyvek azonban eljuthattak az iskolákba; most ezt számolná fel a kormány. 

Úgy fogalmazott: az állami kiadású könyvekből alig lehet tanítani, szerkezetük zavaros és tele vannak hibákkal. 

Kanász-Nagy Máté kérdésre közölte: még a héten dönthet a frakció arról, ki vezesse a képviselőcsoportot azután, hogy Szél Bernadett lemondott a pártban betöltött társelnöki és frakcióvezetői tisztségéről. A pártban a következő napokban kezdődhet a tisztújítás folyamata, amely szeptember végén vagy október elején zárulhat egy kongresszussal. Hangsúlyozta: Szél Bernadett továbbra is a frakció tagja marad. 

A lemondott társelnöknek a párt működésével kapcsolatban megfogalmazott bírálatáról Kanász-Nagy Máté azt mondta: már a választás után felállt új elnökség is az alapszabály átvizsgálásának, újrafogalmazásának vállalásával kezdte meg a munkáját, a jelenlegi ugyanis nem biztosít kellő felhatalmazást a vezetőknek a döntések meghozatalához, az irányításhoz. 

Nem kommentálta azt, hogy a távozó társelnök a nemrég párttaggá vált korábbi MSZP-s politikust, Demeter Mártát nevezte meg lehetséges utódjának. Azt mondta: eddig is több tucat jelentkező volt az elnökségi pozíciókra. 

Kérdésre kijelentette: nincs szó az LMP összeomlásáról, de a választás eredményéből le kell vonni következtetéseket, és változásra van szükség. 

Szél Bernadett felvetésére, miszerint szeretné, ha a párt rehabilitálná a választás után elmarasztalt politikusait, Kanász-Nagy Máté azt felelte, erre nyílhat jogi lehetőség: az LMP legfőbb döntéshozó szerve a kongresszus, amely az új alapszabály elfogadásakor a jogkörökkel, eljárásokkal is foglalkozni fog. 

Közölte azt is: „szükség van a 21. századi pártok közös gondolkodására”, közös konstrukció kialakítására, szerinte az ellenzék számára ez az egyetlen lehetőség a kormányváltás irányába. Ennek stratégiai előkészítése jelenleg is zajlik az LMP-n belül.