Fotó: MTI, archív, szerk.
Hirdetés

Ujhelyi szokásos vasárnapi fröcsögésében ez alkalommal a Fidesz és az Európai Néppárt viszonyának elemzésére tett kísérletet.

„Nem az a kérdés immár, hogy a Fidesz maradhat-e az Európai Néppárt soraiban, hanem hogy illiberális ámokfutásával és az európai fősodorból való önkirekesztésével mennyi kárt okoz Magyarországnak” – indul a szoci okoskodás, ami nem meglepő módon epeömléssé alakul.

„Orbán Viktor ugyanis ezt igencsak benézte: legendás politikai érzéke most cserben hagyta és rossz lapra tette meg a tétet. Hiába szagolta a levegőben, hogy újra a szélsőséges-kirekesztő és kripto-konzervatív ideológiának lesz jövője; hiába dörgölődzött a neofasiszta politikai popsztárokhoz és hiába tolta fullba a sorosozós kamupropagandát, a végén nem az ő számai jöttek ki az illiberális bingón. Az Európai Parlamenti választásokon minden várakozás ellenére sem törtek előre a putyinista versenyistálló favoritjai”

– fogalmaz a szoci politikus, aki olyan kijelentésekre is ragadtatja magát, mint: „az európai fősodor azonban továbbra is megmaradt az erkölcs, a tisztesség, a jogállamiság és a szolidaritás talaján”.

Ujhelyi szerint természetesen nem a néppárt változott meg, hanem „az illiberális elmebajt magára öltő – egykor liberális európai – Fidesz fordult ki önmagából”.

Korábban írtuk

„Az szinte bizonyos, hogy itt már csak egyetlen döntés lehetséges: a Fidesz hamarosan új politikai pártcsaládban folytatja az európai politizálást” – jósolja Ujhelyi, aki aztán két „ínyencséget” ajánl követői figyelmébe.

„A politikai ínyenceknek pedig a Néppárt és a Fidesz kapcsolatában két dologra hívnám fel a figyelmet: egyrészt a Néppárt elvtelenségére, hiszen addig házon belül tartották a Fideszt, amíg matematikailag értékes volt a szavazatuk, de az Európai Bizottság megszavazása és a britek távozása után már kevesebbet érnek a fideszes mandátumok, így kidobhatóvá váltak;

másrészt ha igaz, hogy – az egyébként biznisz-kamupártnak beillő – KDNP ennek ellenére marad a Néppárt tagja, akkor nem lehetne más, minthogy felbomlik otthon a Fidesz-KDNP koalíciós kormány,

 hiszen a hatályos kommunikáció logikája szerint a Semjén Zsolt-féle kereszténydemokraták tovább asszisztálnak, sőt egyetértenek az EPP »migránssimogató« politikai irányzatával. Hát így állunk. Illetve állnak ők, sajnos magukkal rántva mindannyiunkat”

– zárja magvas gondolatait Ujhelyi István.