László Tamás, a XV. kerület polgármestere az MTI-nek felidézte, hogy a kerület képviselő-testülete június 29-én döntött a Pilisi Parkerdő Zrt. kezelésében lévő terület kiürítéséről. Hozzátette: az eddig ott élőknek személyre szóló megoldást keresnek. A Fidesz-KDNP-s politikus jelezte: a kiserdőt később hasznosítani szeretnék, pihenésre, sportolásra alkalmas tereket alakítanának ki.

Az önkormányzat a kiürítésre 5 millió forintot különített el a költségvetés általános tartalékából, a Pilisi Parkerdő Zrt. pedig további egymillió forintot adott a hajléktalantelepek és szemétlerakók felszámolására.

Kocsis Mihály arról számolt be: néhány hete rendszeresen felkeresik az újpalotai erdőben élő hajléktalanokat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az Újpalotai Családsegítő Szolgálat munkatársai. A projektvezető szerint jelenleg negyvenöten élnek a területen. Eredetileg körülbelül hetvenen lehettek, de a hír hallatára, hogy el kell költözniük, néhányan már önként távoztak – tette hozzá.

A szeretetszolgálat munkatársa elmondta, hogy tizennégy embert már elhelyeztek különböző átmeneti szállókon, munkásszállón, de olyan is van, aki albérletbe tudott költözni. Megjegyezte: volt, aki visszament a családjához, ami nem biztos, hogy egyébként bekövetkezett volna.

Hozzátette: arra törekednek, hogy „ne kilakoltatásszerű legyen a dolog”, hanem alternatívát adjanak, így a tervek között más típusú elhelyezés is szerepel, például önálló életvitel tanyán, vagy egy vidéki házban.

Kocsis Mihály azt is elmondta: kezdetben „nem fogadták túl jól” a kiserdőben a szociális munkásokat, mivel sokan 15-20 éve ott élnek, de szép lassan javult a helyzet, miután látták, hogy van akinek sikerült változtatni, és tudják, hogy senki sem maradhat.

A projektvezető közlése szerint az érintettekkel a határidő lejárta után is kapcsolatban maradnak, segítik őket a beilleszkedésben. Kitért arra is, hogy a Pilisi Parkerdő szeptember 15-e után megkezdi a terület átalakítását, a kiköltözők által hátrahagyott holmikat folyamatosan szállítják el az erdőből, illetve a viskókat elbontják.

(MTI)