Fotó: MTI/Kiss Gábor
Hirdetés

Őseink Európába érkezve kizárólag sok­istenhívő, pogány népeket találtak. Ilyen világba érkezett a magyarság, tiszta egyistenhitével. Őshitünk megvan a Boldog Özséb által alapított magyar szerzetesrendben, a pálosokban. 1568-ban a lelkiismereti szabadságot kimondó tordai országgyűlés idején Dávid Ferenc létrehozott egy magyar keresztény vallást, az unitáriust. „A magyarság számára talán a legszomorúbb, hogy az egyetlen magyar alapítású egyház, az Erdélyben a XVI. században született unitárius – amely humanizmusával a vallásszabadság 1568-ban kimondott törvényesítésével és haladó szellemével kiemelkedő lehetne – állandó szálka volt a többi keresztény felekezet szemében” – olvasható az unitárius vallást követő Bartók Bélánál. Érdekes, hogy egyes felekezetek különösen konzervatív vezetői ma is megkérdőjelezik a Szentháromságot el nem ismerő magyar keresztények (ebből adódik az antitrinitárius, vagyis unitárius elnevezés) integrálását a többi keresztény felekezet közé.

Az unitárius vallást az 1568-as tordai országgyűlés a katolikus, a lutheránus és a református mellé helyezte. Az új hit erős támogatója János Zsigmond erdélyi fejedelem volt, aki 1571-ben a marosvásárhelyi országgyűlésen megerősítette a tordai határozatot, és a gyulafehérvári nyomdát Dávid Ferenc rendelkezésére bocsátotta.

Az ellenreformáció Dávid Ferencet Déva várában börtönbe záratta, és jezsuitákat hozott Erdélybe. Dávid Ferenc halála után az unitárius vallás védelmezője Enyedi György lett. Az udvarhelyi születésű Székely Mózes fejedelem is az unitárius vallást követte. Az 1605-ben megválasztott Bocskai István fejedelem a jezsuitákat kitiltotta Erdélyből, és az unitáriusoknak visszaadta elvett templomaikat és főiskolájukat.

Az unitárius vallás alapelve: az Isten lélek, és akik őt imádják, szükséges, hogy lélekben és igazságban imádják. Isten lélek, tehát személy, és úgy személyére, mint lényegére nézve oszthatatlan egység: mindenható erő, akarat, bölcsesség, igazság, jóság, szeretet. Az unitáriusok Jézus természetfölötti származását és testi föltámadását nem tanítják, mert nem tartják az evangéliumok tanításával és a józan ésszel összeegyeztethetőnek, ellenben tanítják, hogy Jézus személyében bebizonyosodott, hogy az ember a test gyarlóságát legyőzheti, és tökéletes emberré lehet.

Korábban írtuk

Székelyföldön sokféle vallás él egymás mellett, köztük az unitáriusok is. Templomaikban szívet melengető érzés látni a magyar népművészet legszebb hímzéseivel díszített szószéket, úrasztalát, padokat, az istentiszteletre érkező hívek magyar ruháit. Az istentisztelet után a hívek egy kis beszélgetésre összeülnek lelkészükkel, és jó hangulatú eszmecserét folytatnak. Köszöntésük: Isten áldjon!