Hirdetés

Varga Judit (Fidesz) úgy értékelt, 2022-ben Magyarországon olyan dolog történt, aminek soha nem lett volna szabad megtörténnie a magyar demokrácia történetében: kiderült, hogy külföldi pénzekből finanszírozták az ellenzék kampányát. Szerinte ez nemcsak a hatályos jogszabályi környezet megkerülése volt, hanem a tisztességes, jó ügyekért síkra szálló valódi civil társadalom elárulása is. Kijelentette: Magyarország demokratikus folyamatainak sérthetetlensége és a szuverenitás védelme érdekében ezért a jövőben, ha a civil szervezetek választáson indulnak, akkor ugyanazokat a játékszabályokat kell betartaniuk, mint amelyek a pártokra vonatkoznak.

Felhívta a figyelmet arra: a magyar szuverenitásvédelmi csomagra „kísértetiesen hasonlító” javaslatok megjelentek az uniós döntéshozatali tervezetek között is, hiszen a Európai Bizottság elnöke 2022-ben bejelentette, hogy olyan intézkedést hoznak, amellyel megvédik a demokráciát a rejtett külföldi befolyásolásoktól. Azonban a javaslat még meg sem született, a nemzetközi civil szervezetek már összehangolt támadást indítottak a bizottság ellen, mert felháborodtak azon, hogy a finanszírozásukat teljes körűen ellenőriznék. Egyelőre tehát Brüsszelben nem akarnak semmit sem tenni, éppen ezért Magyarország ebben a kérdésben csak magára számíthat – értékelt. Hangsúlyozta: a „nemzeti konzervatív oldal képviselői” továbbra is azon dolgoznak majd, hogy Magyarország függetlensége és önrendelkezése megmaradjon. Számunkra mindig a magyar érdek lesz az első – tette hozzá.

Zsigmond Barna Pál, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára úgy reagált: „Brüsszel sorozatos hibái és a tengerentúli guruló dollárokért kuncsorgó hazai baloldal ténykedéseit nézve” kijelenthető, hogy „súlyos támadások veszélyeztetik a magyar szuverenitást és ezáltal a magyar emberek biztonságát”. Megjegyezte: „rossz hírünk van a baloldali elvtársak és a brüsszeli bürokraták részére: nem engedünk Magyarország szuverenitásából.”.

Úgy vélte: Brüsszel egyértelművé tette, hogy egy olyan föderális európai szuperállamot vizionál, amelyben a nemzetállamok jogkörei teljesen leszűkítettek, Magyarország ezzel szemben az erős nemzetállamokra épülő Európában hisz. Szerinte a „szolidaritásvédelmi konzultáció” kérdéseit a magyar kormány évek óta minden uniós fórumon felveti, azonban Brüsszelben süket fülekre talált, ezért most a magyar emberekhez fordul, abban a reményben, hogy kérdéseikre jövő júniusban nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában világos és határozott választ kap.

Korábban írtuk

Válaszoljunk minél többen a konzultáció kérdéseire, fogadjuk el a szolidaritásvédelmi törvényt, és ezzel is üzenjünk meg Brüsszelnek, hogy Magyarország megvédi jogos érdekeit és nemzeti szuverenitását – szólított fel.