Fotó: MTI/Illyés Tibor, archív
Horváth Csaba és Molnár Zsolt
Hirdetés

A Magyar Nemzet információi szerint a költségvetési csalással gyanúsított Fuzik Zsolt 2021 őszén vádalkut kötött a nyomozókkal és több általa ismert, politikusokat érintő bűncselekményről is beszámolt. A férfi ráadásul vállalta a hazugságvizsgálatot is, a poligráf szerint igazat mondott, amikor a vesztegetésekről vallott.

Mint ismert, Fuzik Zsolt is azon gyanúsítottak között van, akikre 2021 nyarán csapott le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás gyanújával, a hatóságok szerint társaival 19 milliárd forint értékben állítottak ki fiktív számlákat. A hamis dokumentumok a SYS IT Services Kft.-nél és a hozzá kapcsolódó gazdasági társaságoknál keletkeztek. A számlák segítségével a csalók a saját jövedelmüket növelték és a vesztegetési pénzeket is így fizették. Fuzik vallomásaiból olyan kép bontakozik ki, hogy a férfi afféle intéző volt a cégcsoporton belül, akire a főnökei a piszkos munkát, például a vesztegetési pénzek átadását bízták más feladatok között, áll a napilap hétfői cikkében.

Így kerülhetett képbe a zuglói parkolási ügyekben is, ahol a SYS IT Services alá tartozó egyik cég nyerte el a parkolásüzemeltetési feladatokat.

Amint arról, ugyancsak a Magyar Nemzet birtokába került információk alapján, beszámoltunk, 2017 és 2019 között vallomása szerint Fuzik Zsolt minimum 250 millió forintot, a profit felét adta át Tóth Csaba szocialista országgyűlési képviselőnek és Horváth Csaba fővárosi MSZP-s politikusnak, aki 2019-től, Karácsony Gergelyt váltva, a kerület polgármestere lett.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Horváth Csaba zuglói elődjével és szövetségesével, Karácsony Gergellyel
Korábban írtuk

Azt nem tudni, hogy Tóth és Horváth milyen arányban osztozott a negyedmilliárd forintnyi vesztegetési pénzen, ám utóbbi néhány alkalommal ezen felül is kért és kapott pénzt. A múlt héten egyébként az üggyel összefüggésben az ügyészség kezdeményezte Tóth Csaba mentelmi jogának a felfüggesztését.

Fuzik Zsolt azonban nem kizárólag Zuglóban dolgozott, a SYS IT Services fővárosi pályázatába is bevonták. A cég 2019 nyarán nyert el egy jelentős közbeszerzést, amely alapján két éven át milliárdokért működtethették a BKV informatikai rendszereit. Ebben az ügyben bukkant fel Molnár Zsolt és társa, akik a pályázat beadása előtt keresték fel a SYS IT-t azzal, hogy „nem támadják meg a szerződést”, ha fizetnek nekik. Molnár 40 milliót kért, a társa 30 milliót, és a megállapodás szerint a „díj” két évre szólt.

A vallomás szerint Molnár Zsolt kezdetben bizalmatlan volt Fuzikkal szemben, a pénzátadást ezért egy közös ismerősük, Z. Zs. segítségével akarták lebonyolítani, ám a tervezett találkozók meghiúsultak. Így aztán később az MSZP-s országgyűlési képviselő maga jelentkezett nála.

2019 második felében 40 millió forint vesztegetési pénzt adtam át Molnár Zsolt országgyűlési képviselőnek – jelentette ki a Magyar Nemzet szerint vallomásában Fuzik Zsolt. A pénz átadásának a körülményeiről elmondta, Molnárral 2019. augusztus 6-án találkoztak délelőtt 10 órakor a Casa Bianka étterem előtt az V. kerületben, ahonnan az Olimpia Parkba sétáltak.

Fuzik a pénzt egy fekete bőr Hugo Boss irattáskában vitte magával. A parkban leültek egy padra, majd odaadta a politikusnak a táskát, aki megköszönte és azt mondta: „rendben vagyunk”. Fuzik Zsolt vallomásában azt is megemlítette, hogy a táskát később nem kapta vissza…

A Magyar Nemzet – amelynek teljes cikke itt olvasható – úgy fogalmaz: Molnár Zsolt a vesztegetésről szállingózó hírekre a múlt héten pénteken az ATV-ben reagált, ahol igyekezett előre menekülni. Ugyanis közölte, valóban találkozott Fuzik Zsolttal és egy padon ülve beszélgettek az Olimpia Parkban, de tagadta, hogy pénzt vett volna át a férfitól.

Befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő nyomozás eredményeként Polt Péter legfőbb ügyész indítványt tett az Országgyűlés elnökénél Tóth Csaba MSZP-s országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére – közölte az MTI-vel a Legfőbb Ügyészség múlt pénteken.

Közleményükben azt írták: a Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő nyomozásban megalapozott gyanú merült fel arra, hogy Tóth Csaba országgyűlési képviselő 2016-ban Horváth Csabával – a XIV. kerület jelenlegi polgármesterével, aki akkor a Fővárosi Közgyűlés tagja volt – Zuglóban, a tervezett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére kerestek egy gazdasági társaságot, amelytől a nyereségük felére tartottak igényt.

Tóth Csaba cselekménye vesztegetés látszatát keltve üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntette megalapozott gyanúját kelti – tették hozzá.

A Központi Nyomozó Főügyészség múlt szerdán jelentette be, hogy korrupciós bűncselekmények miatt gyanúsított a zuglói polgármester és egy volt helyi politikus. Közleményükben akkor azt írták: a Központi Nyomozó Főügyészség befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmény miatt folytat nyomozást, amelyben a zuglói fizetős parkolási rendszerrel kapcsolatos visszaéléseket vizsgálja.

A nyomozó főügyészség – a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda közreműködésével – múlt szerdán több helyszínen, köztük a zuglói önkormányzat épületében kutatásokat és lefoglalásokat végzett, majd gyanúsítottként hallgatta ki a zuglói polgármestert és egy volt helyi politikust.

Kiszivárgott információk szerint Fuzik Zsolt arról beszélt: Horváth Csaba elintézte, hogy SIS Parking által kibocsátott számlák mindig rendesen, időre ki legyenek fizetve, illetve segített más nehézségek „elsimításában” is. Mindemellett, amikor szóba került, hogy kiterjesztenék a parkolási övezetet, akkor Horváth Csaba azt ígérte, segít majd elintézni ezt a Fővárosi Önkormányzatnál.

Az ügyészek azon kérdésére, hogy Tóth Csaba miben nyújtott segítséget, Fuzik úgy válaszolt: „látszott, Tóthnak komoly befolyása van az önkormányzatnál.”

– Számomra teljesen egyértelmű volt, hogy amit ő mond, az úgy is történik – emelte ki. Lényeges körülmény, hogy ebben az időszakban még Karácsony Gergely volt Zugló polgármestere.