Mint ismert, 2009 áprilisában Gyurcsány Ferenc egyik utolsó miniszterelnöki aláírásával kiemelt beruházássá minősítette az izraeli befektetők által tervezett sukorói beruházást. Ez többek között azt is jelenti, hogy a kapcsolódó hatósági engedélyeket gyorsított eljárás után, a szokásosnál jóval rövidebb idő alatt lehet beszerezni. Erre egy 2008-ban született törvény ad lehetőséget, amelyben az is benne foglaltatik, hogy előbb meg kell kötni a koncessziós szerződést, meg kell hozni a döntést a kormányzati támogatásról, csak ezután lehet kiemeltté nyilvánítani a beruházást – ismertette beadványának hátterét az MNO-nak Bencze Izabella.

Többek között a jogásznő is felfigyelt arra, hogy a mai napig nincs koncessziós szerződés a magyar állam és az izraeli befektetők között, de a beruházás támogatásáról szóló kormányhatározat sem született még meg. Éppen ezért Bencze Izabella több ponton is az alkotmányba ütközőnek tartja a kiemelt beruházássá nyilvánítást. Egyrészt ütközik a jogállamiság biztosításának elvébe, másrészt sérti a versenysemlegesség elvét is, hiszen indokolatlan előnyhöz juttat bizonyos befektetőket.

Nem mellékes Bencze Izabella szerint az sem, hogy itt a 2009-es kormányhatározat ellentétes a 2008-as törvénnyel, a jogalkotás rendjét viszont az alaptörvény szabályozza, amely alapján egy alacsonyabb szintű jogszabály nem lehet ellentétes egy magasabbal, jelen esetben egy kormányrendelet egy törvénnyel.

(MNO)