Fotó: Vermes Tibor/Demokrata
Hirdetés

A portál szerint a következő volt a téma: „megbukott a képviseleti demokrácia (azaz akkor mindent lehet, fel lehet rúgni a demokrácia szabályait), egyetemfoglalás, hogyan zajlott 2009-ben a zágrábi egyetem blokádja, hogyan tud a színház több lenni, mint művészet, satöbbi, satöbbi”.

A közreműködők között ott volt Gulyás Márton és Misetics Bálint (utóbbi jelenleg főpolgármesteri főtanácsadó, de egy helyütt így mutatják be: aktivista, a nyílt polgárjogi ellenállás egyik legismertebb alakja), sőt tartott előadást börtönpszichológus, a később talán leghangosabban tiltakozó filmrendező, Hajdu Szabolcs és a foglalást támogató Örkény Színház is.

Korábban írtuk
Hirdetés
Hirdetés

A szabadegyetem programja (kiemelések tőlünk)

Aug. 11. (Kedd)

11:00 – Szentkirályi kert: Fiáth Titanilla börtönpszichológus, kulturális antropológus előadása zárt közösségekben a szabadság átélésének lehetőségeiről.

15:00 – Szentkirályi kert: Hajdu Szabolccsal, Ivan Buharovval és Lichter Péterrel Kemény Lili beszélget a független, kísérleti filmezés helyzetéről.

17:00 – Szentkirályi utcai épület vetítője: A Blokád (2012) című dokumentumfilm vetítése, amely a 2009-es zágrábi egyetemfoglalást mutatja be. Utána Hellenbarth Virág (HASZ) beszélget Misetics Bálinttal a polgári engedetlenség kereteiről.

Aug. 12. (Szerda)

11:00 – Zoom: Imre Zoltánnal, Jákfalvi Magdolnával és Visky Andrással Al-Farman Petra beszélget a budapesti színházi képzések oktatáspolitikai, -filozófiai, valamint szerkezet- és látásmódbeli különbségeiről és hasonlóságairól, a kortárs színházi képzés mai európai gyakorlatáról.

16:00 – Várkonyi terem: Vitafórum
Mit jelent SZFE-snek lenni most? Dramatikus vitafórum a helyzetünkről.
Alkotók: Nyáry Pál, Kabdebon Dominik, Oláh-Bebesi Bori

19:00 – Várkonyi terem: Demokratikus játszótér. Mitől lesz demokrácia, a demokrácia? A játék története szerint megbukott a képviseleti demokrácia, és most nulláról, az általunk alakított Civil Parlamentnek kell leraknia az új rendszer alapjait.
Alkotók: Antal Bálint, Csernai Mihály, Milovits Hanna, Magasi Dalma, Kabdebon Dominik

Aug. 13. (Csütörtök)

11:00 – Szentkirályi kert: Hadas Miklóssal (Corvinus) és Horányi Attilával (MOME) az egyetemi modellváltással kapcsolatos tapasztalataikról Tóth Fruzsina beszélget.

15:00 – Szentkirályi kert: Forgács Attila szociálpszichológus előadása a szabadság pszichológiájáról.

17:00 – Szentkirályi kert: K. Horváth Zsolt és Szöllősi Barnabás által vezetett vitafórum az egyetemi privatizációkról.

Aug. 14. (Péntek)

11:00 – Szentkirályi kert: Tekinthetjük-e a színházat eszköznek? És a színház épületét közösségi térnek? Hogyan válhat a színház egy közösség részévé?
Hazánkban és külföldön is megjelentek olyan alkalmazott művészeti irányok, amelyek újra gondolják az alkotás és művészet társadalomban betöltött szerepét. Hogyan valósíthatóak meg ezek a projektek? Mik az esetleges buktatói? Hogyan kapcsolódik ez a jelenség más társadalmi változásokhoz?
Beszélgetés Neudold Júliával az Örkény Színház IRAM/Örkény Köz programjának vezetőjével és Oblath Mártonnal szociológussal, szociodrámás szakemberrel a színház új lehetséges funkcióiról.

15:00 – Szentkirályi kert: Ullmann Tamás filozófus előadása a szabadság filozófiájáról.

17:00 – Szentkirályi kert: Gulyás Mártonnal, Sipos Balázzsal, Székely Krisztával és Tarnóczi Jakabbal Holczer Sára beszélget a jelenlegi intézményes színházi struktúrában való boldogulásról.

„Megkérdezzük természetesen Upor Lászlót, az azóta lemondott (de még mindig maradt) rektorhelyettest: továbbra is azt állítja, hogy a hallgatók egyedül szervezték a barikádot?” – írja az Origo.

„Igazából egyetlen kérdésünk van: a levél nyilvánosságra kerülése után is lesz még olyan színművészetis vezető, aki azt állítja, a hallgatók maguk szervezték a barikádozást, és nem a tanárok (mögöttük pedig baloldali politikusok) szervezték?”

Az Origo teljes cikke itt olvasható.