Bóka János a Facebook-oldalán kedden közzétett bejegyzésben az interjú főbb állításait idézve azt írta, Magyarország stratégiai megbeszélést javasolt az EU Ukrajna-politikájáról, mivel úgy véli, hogy „a kezdeti stratégia, amely azon a feltételezésen alapult, hogy Ukrajna nyerni fog a hadszíntéren, és ez politikai változást fog hozni Oroszországban, nem működik. Alkalmazkodnunk kell ehhez”.

Hirdetés

A miniszter felidézte, hogy az Európai Bizottság javaslata négy évre kíván finanszírozást biztosítani, miközben Ukrajna fejleményeit és igényeit nem lehet négy évre előre megjósolni.

Magyarország szerint ezért konzervatívabb tervezés szükséges: rövidebb pénzügyi időszakokkal, és minden időszak végén felül kellene vizsgálni a kialakított rendszert, valamint létre kellene hozni egy speciális alapot az európai államok és a nemzetközi pénzügyi szereplők önkéntes részvételével – ismertette Bóka János.

A miniszter kitért arra is: Magyarország stratégiai érdeke, hogy az Európai Unió és Oroszország, valamint Magyarország és Oroszország között „egy stabil entitás legyen, és hogy ez az entitás a lehető legnagyobb mértékben horgonyozzon le az európai struktúrák mellett”.

Korábban írtuk

Bóka János úgy vélekedett, hogy az orosz-ukrán konfliktusnak nincs katonai megoldása, csak politikai. Ehhez pedig párbeszédre van szükség a felek között, ami viszont azonnali tűzszünetet igényel – emelte ki.

A miniszter kifejtette, hogy a kormány szerint teljesen különálló az Ukrajnának nyújtott európai segélyek és a jogállamisági kifogások miatt Magyarországtól elzárt források kérdése. „Úgy gondoljuk, hogy teljes mértékben megfelelünk a szabályoknak, hogy a nekünk járó európai forrásokat megkaphassuk” – mutatott rá.

Bóka János az olasz napilapnak azt mondta, hogy a magyar miniszterelnök az egyik legfontosabb konzervatív vonatkoztatási pont Európában, függetlenül attól, hogy a Fidesz melyik csoporthoz tartozik.