A tizenöt évvel ezelőtt indult nyomozás során előzetes letartóztatásban és házi őrizetben töltött idő beszámításával előbbi kettőnek még több mint három, utóbbinak fél évet kell rácsok mögött töltenie, hacsak – az ügy többi korábbi vádlottjához hasonlóan – Novák Katalin köztársasági elnök kegyelemben nem részesíti őket.

Hirdetés

Mint köztudott, a terrorcselekményekkel megvádolt Budaházy Györgyöt és vádlott-társainak többségét a 15 éve húzódó, tételesen bizonyított jogsértésekkel, ellentmondásokkal, kételyekkel terhelt és előzetes letartóztatások sorozatával tarkított eljárás, végül márciusban a ma bíróság elé állt hármak kivételével megkezdett fegyházbüntetés után, április végén kegyelemben részesítette Novák Katalin köztársasági elnök, dr. Szücsi Frigyes, Tián Csaba és Piller Gergely esetében azonban tavasszal nem vált jogerőssé az ítélet, így rájuk nem vonatkozott az államfő gesztusa. Ugyanakkor márciusban az akkori ítélet indoklásában Török Csaba, a Fővárosi Ítélőtábla tanácsvezető bírája hangsúlyozta, hogy a vádlottak nem terroristák, ellenkezőleg, a társadalom hasznos tagjai. Külön nevesítette az immár nemzetközi hírű régészt, a Magyar Tudományos Akadémia tagját, dr. Szücsi Frigyest (címlapképünkön). Sokatmondó, hogy bár a ma letöltendő szabadságvesztésre ítélt vádlottakat többek között Csintalan Sándor megverésével is gyanúsították, a sértett szerint elképzelhető, hogy nem a valódi bűnösök ültek a vádlottak padján, és ezért maga is kegyelmet szorgalmazott részükre Skrabski Fruzsina filmrendező, producer Más világ című podcastjében.

A mai ítélethirdetés után a szimpatizánsként jelen lévő Szalóki Ági Liszt Ferenc-díjas énekesnő, előadóművész kezdeményezésére elénekelték a Himnuszt, amit a bírói tanács tagjai, az ügyvédek és az ügyész is állva hallgatott végig. Dr. Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője azt hangsúlyozta, hogy a mai ítélettel a 15 éve húzódó ügy igazságszolgáltatási szakasza lezárult, így a kegyelmi megoldás útjából minden lépcsőfok elhárult.

Az Igazságügyi Minisztérium október végén terjesztette a köztársasági elnök elé az érintettek kegyelmi kérvényét, így Novák Katalin döntésén múlik, hogy dr. Szücsi Frigyes két és Tián Csaba négy kiskorú gyermekének meddig kell nélkülöznie az édesapját.

Korábban írtuk