Bűnvádi eljárás indult a királyhágó-melléki református püspök, az egyetlen független európai parlamenti jelölt ellen, mert fellépett a sikkasztás, a korrupció ellen – jelentette be Szilágyi Zsolt kampányfőnök mai sajtótájékoztatóján.

Antal János külügyi tanácsadó elmondta, ahogy 1989 őszén, most, az európai parlamenti választások előtt is polgárjogi perekkel zaklatják Tőkés Lászlót. Ezúttal azonban nem a kommunista hatalom, hanem „ökumenikus módon” egy ortodox és egy református lelkész jelentette fel a püspököt. Az előbbi rongálás és illetéktelen behatolás címén tett korábban feljelentést, mert a reformátusok behatoltak a tőlük elorzott sportpályára, de a Legfelsőbb Ügyészség bűncselekmény hiányában úgy döntött, nem emel vádat – ezt támadta meg az ortodox pap és ezért idézték Bukarestbe november 9-re Tőkés Lászlót és munkatársait.

A református feljelentő Bátori Gyula lelkész, aki ellen sikkasztás és korrupció miatt folyik fegyelmi eljárás egyházi vagyon hűtlen kezelése miatt (melyért állásából fel is függesztették). A Királyhágómelléki Református Egyházkerült Külügyi Osztályának közleménye szerint a román hatalom eszközként használja Bátorit, holott bebizonyosodott, hogy több rendbéli kihágást követett el, ennek ellenére szinte minden pert megnyert az egyház ellenében, sőt, sikerült az egyházkerület bankszámláját hatóságilag zároltatnia. A közlemény szerint „a két feljelentő az európai parlamenti választások kampányidőszakában tetőző, összehangolt akciósorozat bábfigurája”, melynek célja Tőkés László választási részvételének megakadályozása.

Szilágyi felhívta a figyelmet: Bátori annak a Magyar Szabaddemokrata Pártnak az alelnöke, melynek támogatásával Frunda György képviselői pályafutását kezdte. Emlékeztetett: a Tőkés Lászlót kitiltó nagyernyei RMDSZ-es polgármester is a „Frunda megyéjébe” tartozik – vajon miért érezte úgy a polgármester, hogy hatalma van bezáratni a templomot és elhelyezni a lelkészt? – tette fel a kérdést a kampányfőnök. Hozzátette: nem egyedi a nagyernyei eset, az elmúlt hetekben folyamatosan azt tapasztalták, hogy az RMDSZ anyagi- és médiafölényén kívül visszaél a közigazgatásban elfoglalt helyeivel is hogy megakadályozza Tőkés csapatát abban, hogy termeket béreljenek, ahol a jelölt találkozhat a választókkal, ezért kényszerülnek bizonyos esetekben templomba vagy imaházba – így történt volna Nagyernyén, de itt még az imateremből is kitiltották Tőkés Lászlót.

A sajtóértekezleten részt vett maga Tőkés László is, aki beszámolt székelyföldi korteshadjáratáról. Elmondása szerint az ellenkezőjét tapasztalta azon RMDSZ-es manipulált közvéleménykutatásoknak és újságcikkeknek, melyek azt híresztelik, nincs esélye. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az RMDSZ vezetői a jelek szerint mégis tartanak tőle, hiszen hisztérikus és antidemokratikus kirohanásra ragadtatják magukat pusztán az indulása miatt is, megkérdőjelezve a jelöltséghez való jogát.

(erdely.ma)