Burány Sándor (Párbeszéd) arról beszélt interpellációjában, hogy a legfrissebb adatok szerint szeptember óta 13-an fagytak halálra, közülük nyolcan saját otthonukban haltak meg. Eközben a hajléktalanok ellátására szinte semmi pénzt nem fordít az állam, nincsen elég szociális munkás, illetve szociális bérlakás – közölte. Úgy fogalmazott: amit a kormány tesz, az foglalkoztatás körében elkövetett veszélyeztetés.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Fotó: MTI, archív

2017-ben több mint másfél millió embert érintett a lakhatási szegénység, jelenleg 1,4 millió háztartásnak van hitele – emelte ki.

Rétvári Bence, az Emmi államtitkára azt felelte, hogy a kormány évente 9,1 milliárd forintot költ a hajléktalanok ellátására. Idén a megnövekedett feladatok miatt egy további, 300 millió forintos tartalékalapot hoztak létre – mondta.

A politikus hangsúlyozta, hogy a rezsicsökkentés miatt 766 ezerrel kevesebb embernek van gondja a rezsi kifizetésével, a forintosítás, a végtörlesztés és az árfolyamgát pedig 1 millió 89 ezer emberen segített.

Az államtitkár azt is elmondta, hogy a múlt héten országosan 80, Budapesten pedig 78,5 százalékos volt a hajléktalanszállások kihasználtsága.

A képviselő nem fogadta el a választ, a parlament azonban megtette ezt 109 igennel, 31 nem és egy tartózkodás ellenében.